Adventni venec se je kot okras in liturgični simbol pri nas uveljavil v 80. letih 20. stoletja. Venec izhaja iz Nemčije, kjer ga je leta 1839 prvič pripravil evangeličanski duhovnik za otroke v sirotišnici. Z njim je hotel med otroke prinesti upanje in veselje. Venec je bil sestavljen iz lesenega kolesa in 19 rdečih sveč, ki so simbolizirale dneve v tednu, ter štirih belih za štiri adventne nedelje. Sčasoma so leseno kolo okrasili z vejami jelke, obdržale pa so se le štiri sveče.

vpisani.jpg

Kako izdelamo adventni venec

vizdelava1.jpg

Za osnovo venca lahko uporabite slamnato osnovo, ki jo dobite v cvetličarni ali pa osnovo izdelate sami iz vrbovih šib. Za adventni venček potrebujemo nekaj šib, ki naj bodo nekoliko tanjše kot svinčnik. Izberemo dve, ki sta približno enako debeli in dolgi ter ju povežemo na dveh ali treh mestih. Šibe previdno upognemo in začnemo oblikovati obroč. Upognjeni del šibe opletamo: z desno roko držimo šibe tako, da oblikujejo obroč, z levo roko pa konec šibe upognemo in zataknemo v obroč. Ko opletemo en konec šibe, enako naredimo še z drugo šibo.

vizdelava2.jpg

Če je obroč tanek in nestabilen, vpletemo še nekaj šib, pri tem pa pazimo, da ne začenjamo z debelim koncem šibe na istem mestu, kot je že en tak konec šibe. Ko je obroč gotov, porežemo štrleče konce šib in nekoliko popravimo obliko tam, kjer je obroč jajčast. Če so šibe sveže, se prav lepo oblikujejo.

vizdelava3.jpg

Sčasoma, ko se les osuši, postane obroč trši in kompakten. Najbolj uporabna velikost obroča za venček je okrog 16 centimetrov. Nato obroč še ovijemo s krep papirjem, ki ga narežemo na trakove (od konca svitka krep papirja odrežemo približno 3 centimetre). Tako dobljen trak je precej dolg in se lepo razteguje, odtrgamo ga približno 2 metra). Najbolj primerna je bela barva krep papirja, sicer pa naj se ujema s končno barvo venčka.

vzeliscni.jpg

Okrasitev venca

Po želji lahko obroč ovijete tudi z bršljanom, mahom, borovimi vršički, storži ali trakom, ki jih na osnovo pričvrstite z vrvjo, žico ali silikonsko pištolo. Z žicami učvrstite tudi sveče, ki naj se barvno ujemajo z dekoracijo, s katero boste aranžirali venček.

vdruga.jpg

Izbira barv naj bo premišljena. Če boste venček izdelali iz naravnih materialov, se bodo nanj lepo podale bele, rdeče ali rumene sveče. Bolj svečan učinek boste dosegli z zlato barvno kombinacijo. Dodajte pentlje za okraševanje daril, posamezne dele venca pa lahko okrasite tudi z zlatim ali belim sprejem. Za bolj bogat videz dodajte cimetove paličice, jabolka, posušene pomaranče, bombone, žir, orehe, suho listje in druge plodove.

vprva.jpg

Na koncu postavite venček na okrasni krožnik, s čimer boste preprečili, da bi se vosek talil na mizo ali komodo, ali pa ga obesite na vhodna vrata (v tem primeru je lahko tudi brez svečk).