Ko se odločamo za nakup vodne postelje, moramo najprej izmeriti, kolikšno velikost nam dopuščata spalni prostor in razporeditev pohištva, ter premisliti, kako veliko posteljo si lahko privoščimo. Razlike v ceni kvalitetnih ležišč sicer niso bistvene, vendar boste za osnovno ležišče za dve osebi odšteli vsaj 2000 evrov, k temu pa je treba prišteti še stroške nosilnega podstavka, vzglavne stranice, dostave in montaže, svoje bosta dodala tudi možnost stoodstotnega dušenja valovanja in podaljšanje garancije.

Postelja naj bo čim večja

Vodno posteljo je mogoče vgraditi tudi v obstoječi posteljni okvir, ki pa mora biti ustrezno trden in nosilen. Enostavneje je, če se odločite za posteljo brez okvirja, saj bo postiljanje lažje. Najlažje vodne postelje za domačo uporabo tehtajo namreč vsaj 110 kilogramov, zato imajo zanje na voljo posebej prirejene podstavke, ki omogočajo enostavno postiljanje. Proizvajalci priporočajo, da je vodna postelja vsaj 20 centimetrov daljša od višine višjega partnerja, širina pa naj zagotavlja udobje in sprejme še kakšnega družinskega člana.

Vodna postelja je v grobem sestavljena iz jedra, grelnega mehanizma, varnostnega bazena, okvirja in prevleke. Saša Čampa iz podjetja Maremico je pojasnila, da so bile njihove vodne postelje v zadnjem času deležne pomembnih izboljšav in novosti. Med njimi je izpostavila posebno tehnologijo izdelave razbremenjenih zvarov na dnu vodnega jedra, kar zmanjša pritisk nanje in podaljšuje življenjsko dobo vodnih jeder. Vodna jedra postelj Lectus so izdelana iz vinila s posebno reliefno strukturo, ki zmanjšuje trenje in prav tako podaljšuje življenjsko dobo postelje. Dodatna ojačitev dušilcev v ledvenem predelu ponuja boljšo oporo telesu in zagotavlja udobnejše spanje tudi močnejšim.

Nanotehnologija tudi za vodne postelje

Prevleka postelje zagotavlja, da postelja ostaja čista, in je zato pomemben del vodne postelje. Čampova je pojasnila, da so prevleke za posamezne modele vodnih postelj obdelane z nanotex tehnologijo, zaradi katere je prevleka vodne postelje odporna proti politju tekočin in preprečuje nastajanje madežev na postelji. Tako obdelana pletenina odbija tekočino in ohranja naravno mehkobo. »Boljše prevleke so antialergijsko in antistatično obdelane, prepletene s srebrnimi vlakni, ki delujejo antialergijsko in antistatično. Vrhunec predstavlja prevleka, obdelana z nanotex obdelavo, ki preprečuje vpijanje tekočin, vseeno pa prevleka ohranja naravno sposobnost dihanja,« pojasnjuje Čampova. »Za otroke imamo v ponudbi lahko vodno posteljo AquaLight. Tisti, ki si želijo nekaj več, si lahko v naši ponudbi izberejo vodno posteljo Oktagon, ki se bohoti s premerom 240 cm.«

V bližini vodne postelje mora biti vsaj ena električna vtičnica za grelni sistem ležišča. Karbonski grelnik je energijsko varčen, saj dnevno porabi le okoli 1 kW elektrike. Sistem ogrevanja vodnih postelj je atestiran in preverjen, zato ni nevarnosti, da bi prišlo do stika, voda in tok sta namreč trikratno ločena.

Vsak s svojim vodnim jedrom

Če kupujete vodno posteljo za dve osebi, se odločite za ležišče, sestavljeno iz dveh vodnih jeder, da se s partnerjem med spanjem ne bi motila. S sistemom ločenih vodnih jeder si lahko individualno nastavite trdoto ležišča in temperaturo vodne postelje ter mirneje spite, saj vas partnerjevo premikanje ne bo motilo. Poleg tega je treba vedeti, pri nekaterih vodnih posteljah garancija ne velja, če na enem jedru spita oba partnerja.

Vodne postelje so vsekakor še vedno prestižen, a dostopen izdelek. Večina uporabnikov vodnih postelj se ob menjavi postelje ponovno odloči za vodno izvedbo. Najverjetneje bi se tudi vi, če bi vas pričakala vedno topla postelja brez pršic in umazanije in nenazadnje z idealno razporeditvijo teže ter oporo telesu.