Mešanje barve

Barva vsebuje različne sestavine. Potem ko jo v tovarni zlijejo v pločevinko ali drugo vrsto embalaže, običajno še nekaj časa stoji na polici v trgovini, preden pride do vas. Medtem ko barva stoji, se lahko zgodi, da se nekatere sestavine usedejo, ali nasprotno, lahko se dvignejo na površje. Ali pa pigmenti niso več enakomerno porazdeljeni v barvi. Tudi pri oplesku brez leska se lahko zgodi, da se snovi, ki dajejo matiran videz, usedejo na dno. Tako imate na začetku barvo z leskom in šele na dnu embalaže dobite matirano barvo. Zato barvo vedno dobro premešajte. To lahko najbolje naredite tako, da za mešanje vzamete ravno leseno palico (mešajte od spodaj navzgor). Pri večjih količinah, ko imate cela vedra z barvo, lahko uporabite tudi električni mešalnik. Tudi med samim pleskanjem je priporočljivo, da barvo občasno premešate. Pri epoksidnih barvah je celo priporočljivo, da barvo po mešanju prelijete v drugo posodo.

Redčenje

Če ni izrecno zahtevano drugače ali če ne uporabljate kakšne posebne tehnike, barve ni treba razredčiti, preden se lotite barvanja ali pleskanja. Posledica redčenja je lahko, da se barva slabše oprime površine.

Pleskanje z valjčkom

Najprej prepleskajte robove (proti stropu, okvirje vrat in odbojne letve) z okroglim čopičem. Dobro namočite valjček v posodo z barvo (ne da bi ga potopili) in ga po potrebi otrite na rešetki v posodi. Za stensko barvo se običajno uporablja pravokotna posoda za barvo, po možnosti z rešetko. Za lake (tudi take na vodni osnovi) je ponavadi primernejša plitva posodica, ker lahko tako precej bolj natančno valjate in s tem dosežete enakomeren nanos barve. Večkrat nanesite barvo v navpični smeri, potem pa valjajte v vodoravni smeri. Dokončajte v navpični smeri, ne da bi premočno pritisnili na površino. Pri vsakem naslednjem nanosu vedno nekoliko prekrijte mesto, kjer ste nazadnje končali. Ko so tako robovi na stropu kot tudi robovi stene prepleskani, začnite s stropom. Valjček vlecite vedno v smeri stran od oken.

Barvanje s čopičem

Potopite čopič do polovice v barvo in ga otrite na robu posode. Nanesite barvo najprej v navpični smeri in potem s čopičem v vodoravni smeri barvajte sem ter tja, enako kot pri valjčku. Izogibajte se vidnim sledem čopiča, kjer začnete nanos, tako da z gibčnimi potezami podrgnete po površini s čopičem. Dokončajte nanos v navpični smeri v lepih ravnih črtah. Nikoli ne pleskajte po sušeči se barvi!

Zračenje

Če uporabljate barve na vodni osnovi, delajte pri temperaturi 10–20 °C ter imejte okna in vrata zaprta. Tako je na voljo več časa za obdelavo površine z barvo. Ko končate, je razumljivo, da prostor prezračite. Po možnosti uporabite dodatno ogrevanje, da pospešite sušenje. Vendar ne dopustite, da postane v prostoru preveč vlažno ali toplo, saj se lahko površina posuši prehitro, kar pa ni dobro za končno kakovost.

Pri sintetičnih barvah je ravno nasprotno priporočljivo, da med pleskanjem zračite. Tudi tu velja, da ne smete dopustiti preveč prepiha, saj obstaja nevarnost, da se na sušeči se barvi/laku nabere prah in ostane za vedno viden pri končnem rezultatu.

Sintetične lakaste barve ne potrebujejo samo zračenja in toplote, pač pa tudi svetlobo. Brez svetlobe se take barve sušijo občutno dlje.
Brez zadostne svetlobe se lahko zunanji laki nagubajo ali le slabo posušijo. Zato nikoli ne barvajte ali pleskajte zunaj prepozno zvečer oziroma pustite luč, da sveti, kadar delate v zaprtih prostorih.