Lokacija za gradnjo hiše je bila namenoma izbrana na vse prej kot optimalni lokaciji, prav zato, da preverijo možnosti optimalne gradnje pod različnimi pogoji. Princip aktivne hiše je v tem, da proizvede več energije, kot je porabi, kar pomeni izkoriščanje energije sonca v čim večji možni meri – od osvetljevanja do ogrevanja. Parcela je ozka in dolga ter obdana s sosednjimi hišami. Prvi vtis, ko hišo zagledate, je: »To je velika zgrešena drvarnica...« Ko vstopite vanjo, se mnenje hitro spremeni!

Evropejci preživimo 90 odstotkov časa v zaprtih prostorih, zato je zelo pomembno, da imamo v teh prostorih kar najboljšo bivalno klimo. Hkrati pa zgradbe porabijo 40 odstotkov vse energije, proizvedene v Evropi. Cilj bodoče trajnostne gradnje je precejšnje zmanjšanje porabe energije in pridobivanje preostale z uporabo obnovljivih virov. Da bi bili pri tem uspešni, je treba upoštevati več dejavnikov, kot so: infrastruktura, regija (klima), kultura itd.

Veluxov projekt Model Home 2020

velux_hisa2.jpg

Z uporabo obstoječih izdelkov skuša skupina Velux s projektom Model Home 2020 zgraditi objekte, ki ustrezajo smernicam zmanjševanja porabe energije in emisij s posebnim poudarkom na bivanjskem ugodju. Vizija podjetja Velux je, da so lahko zgradbe prihodnosti klimatsko neobremenjujoče, udobne in privlačne za bivanje s pomočjo dnevne svetlobe in svežega zraka.

Ta pristop je tudi v skladu s podporo Veluxovega pojmovanja aktivne hiše − stavba, ki omogoča zdravo in udobno življenje svojim prebivalcem brez negativnega vpliva na podnebje in okolje. Aktivna hiša je narejena v sožitju z naravo ter aktivno uporablja energijo sonca in vetra za spodbujanje trajnostnega načina življenja.

Štirikrat več svetlobe od predpisane

velux_hisa1.jpg

Avstrijska hiša Sunlighthouse ima faktor dnevne svetlobe štirikrat večji od predpisanega. Okna, tako strešna kot vertikalna, ponujajo prekrasen razgled, dovolj svetlobe v vse kotičke zgradbe in maksimalno izkoriščajo sončno energijo za pasivno ogrevanje prostorov. Svež zrak je v prostorih vse leto: v hladnejših obdobjih prezračevanje z rekuperacijo toplote zagotavlja zdravo notranjo klimo, spomladi pa je vključeno samodejno zračenje prek odpiranja oken.

Senzorji na zunanjih stenah in znotraj stavbe nadzirajo kakovost zraka in samodejno odpirajo in zapirajo okna. Uporabnik lahko kadar koli odpre okna ročno. Zunanja senčila preprečujejo pregrevanje v poletnem času. Močno stisnjene lesene plošče v leseni konstrukciji služijo kot skladišče prekomerne vročine in zagotavljajo temperaturno stabilnost. To ima za posledico prijetno sobno temperaturo, tudi v vročih poletnih dneh.

Minimalne potrebe po ogrevanju

velux_hisa.jpg

Minimalno potrebo po ogrevanju pokrije toplotna črpalka. Fotovoltaični paneli na strehi pa zagotavljajo električno energijo. Ogrevanje sanitarne vode se v veliki meri izvede s pomočjo sprejemnikov sončne energije. Posledica tega je, da Sunlighthouse proizvede več energije, kot je potrebuje.

Hišo je delo arhitektov HEIN-TROY v sodelovanju z Daube Universitiy Krems in Austrian Institute for Healthy and Ecological Building (IBO).

Zdaj je hiša odprta za oglede, po tem bo prodana. Podjetje Velux bo tudi v naseljeni hiši nadziralo delovanje hiše pri normalni uporabi in primerjalo predhodne izračune z dejanskim stanjem porabe energije in bivalnega ugodja z vseljeno družino.