Prostovoljni in poklicni gasilci niso nepogrešljivi le ob požarih, saj je njihova pomoč uzrla hvaležne poglede prizadetih v premnogih naravnih ujmah, prometnih nesrečah in tudi na pogled morda povsem nedolžnih zagatah posameznikov, ki si sami preprosto niso znali pomagati. Zato je prav, da njihovo poslanstvo in delo cenimo. V vsakem trenutku.

Zato je tudi prav, da so gasilci za svoje poslanstvo primerno opremljeni, saj tako lažje pomagajo. In sodobne tehnologije to omogočajo. Za zgled na tem področju sta podjetji Euro GV iz Male Bukovice pri Ilirski Bistrici in Webo s sedežem v Dragomlju pri Domžalah. Prvo podjetje se je specializiralo za nadgradnjo gasilskih vozil, drugo pa za dodatno opremo pri zagotavljanju požarne zaščite. Skupaj sestavljata zmagovalni tim, ki je v mesecu požarne varnosti predstavil svoje sposobnosti na dnevu odprtih vrat v prenovljenih in povečanih (s 300 na 1000 m²) proizvodnih prostorih s posodobljeno strojno opremo podjetja Euro GV v Mali Bukovici. Kljub mnogim podobnim vzporednim prireditvam v teh dneh se je njihovemu vabilu odzvalo veliko gostov iz vse Slovenije in sosednje Hrvaške, ki že ali še bodo uporabljali storitve obeh podjetij. Njihova gasilska vozila pa že spoznavajo tudi v Evropski uniji.

Zgodba Eura GV se je začela pred 25 leti s pozneje prevzetim podjetjem BMD Inženiring, ki je ponujalo gasilsko opremo prostovoljnim gasilskim društvom. Pred 15 leti so začeli z dodelavo gasilskih vozil, danes jih naštejejo že več kot 200 različnih tipov. Prisluhnejo namreč naročnikom s posameznih območij, ki poznajo razmere na svojem terenu, poiščejo primerno osnovno podvozje, nato pa ga v Euru GV nadgradijo z ustrezno opremo. Ta je od letošnjega januarja izključno iz nerjavečih in trpežnih materialov. Tako ne preseneča, da so med njihovimi naročniki gasilske enote v industriji in tudi – na kar so še posebej ponosni, saj so edini v Sloveniji zadostili vsem zahtevam – letališča s posebej zahtevno nadgrajenimi gasilskimi vozili.

No, ponosni so še na eno novost, ki so jo prvič predstavili na omenjenem dogodku. To je nadgrajeno vozilo GCGP 1, kar pomeni gasilska cisterna za gozdne požare. Potrebo po takšnem vozilu so prepoznali ob obsežnejšem gozdnem požaru na Krasu. Vozilo je ojačano in primerno za gibanje na zahtevnih gozdnih terenih. Zdaj ga bodo ponudili v testiranje vsem zainteresiranim društvom, ki imajo podobne razmere, in ga njihovim izkušnjam primerno nadgrajevali. Velja poudariti, da je vozilo opremljeno tako, da omogoča tudi varnost gasilcev, ki ga uporabljajo. Gozdar, kot so ga krstno poimenovali, poleg nujne gasilske opreme premore ločena rezervoarja za gašenje s 4000 litri vode in 100 litri pene, rezervoar s 500 litri vode z lastno črpalko pa je namenjen varnemu umiku vozila in posadke s požarnega prizorišča, saj ohlaja kabino in kolesa. Ob tem poudarku lahko snovalcem vozila le zaploskamo – samo živ in zdrav gasilec nam lahko pomaga! Velikokrat se je namreč že zgodilo, da so v vnemi pomagati gasilci sami postali žrtve.

Nič manj pomembna ni niti vsa druga oprema, ki jo pri svojem delu potrebujejo gasilci. Tu svoj program ponuja podjetje Webo. Leta 1992 sta ga ustanovila Werner Kolodzi, ki je svoje izkušnje s področja ekologije prenesel v Slovenijo, in Bojan Hrovatič. Že leta 1990 pa sta opravila pionirsko delo z absorbcijskimi in dekontaminacijskimi sredstvi ob sanaciji razlitega kurilnega olja v Murglah. Zdaj ob ekološkem programu ponujajo še vrsto zastopstev priznanih proizvajalcev opreme s področja požarne varnosti in civilne zaščite, od nujnih prenosnih naprav, kot so vodne črpalke z možnostjo prenosa tudi večjih (kot teniška žogica velikih) smeti, prezračevalnih ventilatorjev, hidravličnih škarij do primerne delovne obleke z zaščitno čelado, rokavicami in obutvijo. Vse to je lahko dobrodošlo tudi v domači hiši, če pride do nepredvidenih zapletov.

Zato ob njihovem prizadevanju za požarno varnost ne gre prezreti vrste gasilnih aparatov, ki so prilagojeni različnim zahtevam, od uporabe v vozilih, stanovanjih, poslovnih prostorih do takih, ki se samoaktivirajo, in navsezadnje okolju prijaznih aparatov. Tudi absorbcijska sredstva, ki jih ponujajo za primere razlitja nevarnih tekočin, denimo na bencinskih črpalkah, cestah in podobno, so lahko zelo uporabna tudi v ne ravno »gasilskih« primerih. Tlakovana dvorišča so pri nas vse pogostejša in prav zlahka se zgodi, da naš avto (ali kakšna druga naprava, neprevidno delo in še kaj) pusti za seboj na videz nepremagljive madeže. A so tudi za to rešitve. Več o tem, kako so dognanja za lažje in varnejše delo gasilcev lahko v pomoč tudi v vsakdanjem življenju, pa v prihodnjih številkah priloge Moj dom. Ne prezrite jih!