Situacije pa so včasih lahko tudi drugačne. Živite v hiši, ki je spomeniško zaščitena, ali v bloku, ki ni dobro izoliran? V tem primeru lahko vseeno poskrbite za toplotno izolacijo – z notranje strani. Uporabite mavčne plošče, ki že vsebujejo nalepljeno mineralno volno ali stiropor, in jih nalepite neposredno na steno. Če je pri termoploščah zaradi difuzijsko-tehničnih razlogov potrebna parna zapora, uporabite že tovarniško kaširane knauf plošče s PE-folijo (µd = 2,7 mm) ali alufolijo (µd = 1500 m). Istočasno dosežete tudi boljšo zvočno zaščito – do 10 dB.

Druga možnost, ki jo imate, je ta, da si pripravite kovinsko podkonstrukcijo, ki jo pritrdite na masivno steno. Položite mineralno volno in jo zaprete z mavčnimi ploščami. Ne smete pozabiti na parno zaporo.

Zakaj je parna ovira tako pomemben element?

kalcert2.jpg

Če je stena nima, uhaja vlaga skozi zid. Ker je stena na zunanji strani bolj mrzla, vlaga počasi kondenzira, s tem pa ustvari idealne pogoje za razvoj plesni na steni. Plesen se počasi prenese v notranjost, kar povzroča poleg škode na zidu tudi zdravstvene težave. Toplota, ki jo namenjate za ogrevanje, pa se namesto za ogrevanje porablja za sušenje zidov.

Ne pozabite: v vseh prostorih, kjer ste uporabili parno zaporo, je pravilno zračenje obvezno!

Pritrjevanje regalov

kalcer1.jpg

Steno, kjer smo položili kovinsko podkonstrukcijo, lahko izkoristimo tudi za to, da nanjo kaj obesimo. Gotovo ste se že znašli v situaciji, ko je bilo treba na mavčno steno pritrditi regal. Bojazen, da stena takšnega bremena ne bo prenesla, je odveč. Obremenitve do 50 kilogramov lahko v odvisnosti od debeline mavčne obloge in vrste vložkov brez problemov pritrdimo na stene iz mavčnih plošč. Uporabimo plastične ali kovinske vložke za votle stene. Visoko nosilnost teh vložkov dosežemo zaradi tvorbe vozla pri plastičnem vložku oziroma sidra v obliki dežnika pri kovinskem vložku, ki se oblikujeta na hrbtni strani obloge iz mavčnih plošč.

Priložene skice pojasnijo vse. Zelo prav nam pridejo, ko želimo pritrditi težke viseče kuhinjske omarice, za katere pa je treba določiti ustrezno količino vijakov. Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo v naših trgovinah Kalcer, po telefonu ali pa nam pišite. Sedaj pa pogumno na delo!