Na razstavi, ki se osredotoča na enodružinske hiše in oblikovanje Alvarja Aalta, so predstavljene stavbe v izbranih fotografijah, arhitekturnih skicah in maketah. Na ogled je maketa Ville Mairea, hiše zakoncev Aalto, Maison Louis Carre in poskusne hiše na Muuratsalu, ogledati pa si je mogoče tudi Aaltovo pohištvo, oblikovalske izdelke, kakršna sta Aaltova vaza, znana tudi kot vaza Savoy iz leta 1936 in Aaltova roža iz leta 1939 ter druge steklene posode in tekstil.

Človekoljubni pristop do bivanjskih prostorov

Glavni poudarek razstave je na Aaltovem človekoljubnem pristopu do bivanjskih prostorov s primeri iz različnih slogovnih obdobij v času njegove dolge kariere od leta 1924 do 1972. Aalto je znan kot eden pionirjev arhitekture 20. stoletja in eden velikih skandinavskih mojstrov oblikovanja.

Ustvaril je svoj edinstven arhitekturni in oblikovalski slog, ki sta ga navdihnila človek in narava. Prepričan je bil, da bi dobro oblikovanje moralo biti del vsakodnevnega življenja, zato je ustvarjal smotrne predmete, ki izboljšujejo vsakdanjik.

Na piedestalu zgodovine industrijske umetnosti

Oblikovalčeva slogovna evolucija predstavlja zanimivo poglavje v zgodovini arhitekture, od klasicizma v dvajsetih letih prejšnjega stoletja do strogega funkcionalizma v tridesetih ter naprej do zanj značilnega prostega sloga na podlagi sozvočja med naravo in vsakodnevnimi človekovimi potrebami. Aaltovo ime zaradi inovativnih uvidov na področju oblikovanja pohištva zaseda pomemben prostor tudi v zgodovini industrijske umetnosti.

V Narodnem muzeju Slovenije bo na ogled tudi spremljevalna razstava Aalto in Slovenci, na kateri bo mogoče videti vzporednice z delom slovenskih oblikovalcev v istem obdobju.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.