Mavčno-kartonska plošča je lahko protipožarna, vlagoodporna, raznih debelin. Vse več se uporabljajo mavčno-vlaknene plošče, ki so sestavljene iz mlete celuloze in mavca brez papirnatega ovoja. Te plošče so trdnejše in statično bolj stabilne, seveda pa so tudi vlago- in ognjeodporne. Potem so tu kaširane plošče. To so plošče, na katere se nanaša steklena ali kamena volna kot izolacija.

Za individualno gradnjo se sicer največ uporablja navadna osnovna plošča, v tujini in tudi v Sloveniji vse pogosteje uporabljajo (glede na zahteve in pričakovanja) debelejše plošče ali dve, v mansardah pa vse pogosteje uporabljajo ognjevzdržne plošče, ki v primeru požara zagotovijo določen čas in upočasnijo širjenje ognja s tem, da so te plošče v elementih graditeljev montažnih objektov praktično standardno uporabljene.

Mavčna plošča sprejema in oddaja vlažnost in lahko rečemo, da ureja mikroklimo v prostoru, kar omogoča prijetno počutje ljudi v tako urejenem prostoru. Tako te plošče lahko uporabljamo v vseh prostorih, tudi v z zračno vlago bolj obremenjenih prostorih. Za izdelavo oblog in sten kopalnic tako obstajajo posebne impregnirane plošče, za izjemno hude zahteve pa celo plošče, ki so namenjene mokrim prostorom.