Prosojne nekako nadomeščajo klasične zavese in ne igrajo velike ali skoraj nikakršne vloge pri senčenju, temveč so predvsem dekorativne. Polprosojne že nekoliko zasenčijo, ublažijo neposreden vpliv sončnih žarkov in še vedno dopuščajo rahel pogled navzven in tudi svetloba v prostor prihaja v veliki količini.

Če želimo konkretnejše senčenje, ki pa še vedno ne naredi popolne blokade svetlobe, se odločimo za neprosojne tkanine, pri katerih je pogled navzven popolnoma zastrt, prav tako smo zvečer popolnoma zaščiteni pred zunanjimi pogledi, četudi imamo v prostoru prižgano luč. Če potrebujemo več kot zagotovljeno zasebnost in močno senčenje, pa je tu četrta skupina tkanin, to so zatemnilne tkanine. Te ne prepuščajo popolnoma nič svetlobe in so zelo primerne za otroške sobe in spalne prostore.

Barv in vzorcev je toliko, da najdemo primerne zavese za vsak prostor, ne glede na stil in barvo. Poleg tega tkanina prostor naredi prijetnejši, prepreči odmevanje in doda dušo prostoru. Pomembno je tudi, da so plise zavese v 90 odstotkih pralne in da z njimi lahko zasenčimo večino nepravilnih oblik, tudi polokroglih.

Letošnjo pomlad prihaja na trg novost v družini plise zaves. To so zavese, imenovane Duette. So precej podobne plise zavesam, tip tkanine je enak, gre le za obliko oziroma strukturo tkanine, ki ni klasična harmonika, temveč oblika satovja. Posebna prednost senčila Duette je, da oblika satovja omogoča precej boljšo zatemnitev, saj tu luknjice, skozi katere potekajo vrvice, niso vidne. To je nadvse dobra pridobitev pri zatemnitvenih tkaninah, ki pri klasični plise zavesi prepuščajo precej svetlobe, čeprav so luknjice, skozi katere gre vrvica, zelo majhne. Poleg tega oblika satovja predstavlja pridobitev na energijskem nivoju.

V hladnem delu leta so toplotne izgube manjše, saj se znotraj satovja ustvari zračna bariera, ki hladen zrak zadržuje pred steklom in ga v manjši meri spušča v prostor. Enako v toplem delu leta, le da tu topel zrak ostaja med senčilom Duette in med steklom ter se prostor manj segreva. Zato lahko rečemo, da so to senčila okenske dekoracije prihodnosti, saj praktično sledijo ozaveščanju varčevanja z energijo, kar je dandanes zelo pomembno, če želimo ohraniti naravo tudi za zanamce.