Skupina Žito je s kulinarično turnejo « želela popestriti dogajanje v teh po številu prebivalcev majhnih, a kljub temu »grande« slovenskih krajih. Merilo za izbor krajev, ki jih je obiskala ekipa kuharskih, glasbenih in igralskih umetnikov, je bila povezava imena kraja z blagovno znamko testenin Grande - vsi kraji imajo namreč v imenu pridevnik Veliki. Krajem so prilagodili celo jedi, katerih osnova so bile testenine Grande, druge sestavine pa so bile prilagojene posameznemu kraju.

 

grande.jpg

Za izvrstno pripravljene jedi po receptu treh finalistov je bil zaslužen kuharski mojster Matjaž Pozderec, za pester zabavni program pa sta poskrbela igralka in komedijantka Ana Marija Mitič ter DJ Monday.

Turnejo je zaznamovala nagradna igra Grande, ki se je istočasno odvijala v krajih Grande in na spletni družbeni mreži Facebook. V njej so lahko sodelovali vsi, ki so oddali svoj najljubši recept s testeninami. V pičlih dveh dneh je prispelo več kot sto raznovrstnih receptov za testenine. Strokovna komisija pod vodstvom kuharskega mojstra Matjaža Pozderca, ki je jedi finalistov tudi pripravil, je med sodelujočimi izbrala šest najboljših receptov, po enega v posameznem kraju in dva na Facebooku, ki se nato pomerili v polfinalu strani Grande na Facebooku.

zmagovalni_recept.jpg

Zmagovalni recept - rajske valvice Grande v smetanovi omaki

Največ glasov so prejeli trije recepti Grande: makaroni Grande s tunino, gratinirane testenine Grande s paradižnikom, olivami, feto in baziliko ter rajske valvice Grande v smetanovi omaki. Prav slednji recept je v soboto najbolj navdušil množico pred Mercatorjevim centrom v Šiški v Ljubljani, zmagovalka pa je postala Urška Klobučar z Gorenjske, ki si je z najboljšim receptom za testenine prislužila počitnice na Kanarskih otokih (Gran Canaria) za dve osebi.