Tokrat bi vam radi povedali, da si je vredno ogledati prenovljeni mlin ob potoku Jesenica, v haloški vasici Naraplje, ki leži v dolini, kjer z zahodne strani začnejo haloški hribi svoj razigrani ples strmih in vinorodnih bregov. Do Narapelj pridemo po najkrajši poti iz Majšperka, ki je bil nekoč znan po kakovostni tekstilni tovarni. Za orientacijo je v bližini Ptujska Gora, poznana predvsem kot romarska pot.

A vrnimo se k mlinu, ki pripoveduje svojo zgodbo. Po pričevanju vaščanov sta ga zgradili družini Vuk in Lah okoli leta 1940 in je domačinom takrat zelo olajšal delo, saj so dotlej morali žito mleti ročno. V sedemdesetih letih je povodenj mlin poškodovala v tolikšni meri, da ga niso več popravljali. Posamezni deli notranje opreme mlina so tako v vsem času doživeli kar nekaj dodatkov. Izvor nekaterih naj bi sicer segal celo v 20. leta prejšnjega stoletja. Najprej je mlin gnala voda, nato so vse postopoma prirejali tako, da je mlinske kamne lahko vrtela vprežena živina, dobili so dizelski motor, elektriko... Zato se je mlin »selil« po vasi. In ko je že kazalo, da ga bodo zaradi dotrajanosti zavrgli, so se vaščani Narapelj pod okriljem Turističnega društva Naraplje odločili, da mlin obnovijo. Tako kot je bil najprej zgrajen in opremljen. Danes spet poje ob šumenju vode.

Za to, da so se tako odločili, so »krivi« vaški otroci. »Konec 90. let so otroci začeli sami urejati zajetje za zapornicami mlina, tako imenovani fluder, da bi se v zajetju vode lahko kopali. To je bilo prej, ko je mlin še stal, mogoče. Tako so namreč slišali od starejših in tudi sami so želeli to izkusiti. To nas je spodbudilo, da bi mlin v celoti obnovili,« razlaga Mirko Pislak, ki so ga imenovali za vodjo gradbenega odbora za obnovo mlina.

Pa ni šlo vse tako enostavno, kot so si najprej zamislili, kajti nastopila je »država«. Mlin je namreč že ob svojem izvoru nastal tako, kot so pač tedaj velevala gradbena pravila. Preprosto so ga zgradili. Tokrat so porabili kar precej let, da so dobili gradbeno dovoljenje in vsa druga potrebna birokratska potrdila. No ja, prav je, da red obstaja za vse enako. »Zdaj smo veseli, da mlin spet obratuje, in vabimo vse, ki jih zanima naša dediščina, da nas obiščejo. Obiskovalci lahko prinesejo s seboj svoje žito, da ga zmeljemo, lahko pa ga dobijo tudi pri nas. Seveda tu ne gre za 'industrijske in komercialne' količine, za domačo uporabo pa je to prijeten izziv,« ponuja Dejan Vuk, predsednik TD Naraplje. Mi dodajamo: res je vredno pozornosti!

Mlin si od zunaj lahko ogledate kadar koli. Če želite tudi mleti, priporočamo, da pokličete Mirka Pislaka (tel. št.: 02/794 98 21) ali Dejana Vuka (tel. št.: 030 388 198).