Zamisel Nika Kralja, ko je davnega leta 1952 oblikoval in zasnoval stol rex, je bila "ustvariti pohištvo za vse čase". Po skoraj šestdesetih letih kaže, da mu je z rexom to tudi uspelo, saj ta še danes predstavlja enega največjih dosežkov slovenskega industrijskega oblikovanja.

V newyorškem muzeju sodobne umetnosti

rex3.jpg

Kraljeva stvaritev je skozi leta uživala odobravanje uporabnikov in strokovnjakov ter prejela številne ugledne nagrade, dokončno pa se je mednarodno proslavila z uvrstitvijo v stalno kolekcijo Muzeja moderne umetnosti v New Yorku (MOMA). To je pripomoglo tudi k prodajnim številkam, saj so skozi leta prodali več kot dva milijona primerkov kultnega stola.

"V družbi želimo dodatno prispevati k prepoznavnosti rexa in avtorja, ki sodi med največje svetovne oblikovalce," je dejal direktor Impakte Lesa Tomaž Sešlar in dodal, da pričakujejo v okviru projekta odpiranje novih delovnih mest, povečane prihodke in uspešno poslovanje v prihodnosti. V začetku se nameravajo pri družbi osredotočiti na evropski trg s poudarkom na Skandinaviji, v prihodnje pa prodreti tudi v deželo vzhajajočega sonca in v ZDA.

Idealen za majhna povojna stanovanja

rex6.jpg

Kratkoročni cilj Impakte Lesa je prihodnje leto prodati 15.000 kosov pohištva iz programa Rex ter razširiti prodajno mrežo na približno 200 prodajnih mest. V barviti kolekciji zložljivega pohištva Rex so sicer poleg stola tudi fotelj, gugalnik, mizica in ležalnik. Kolekciji bi se lahko kmalu pridružil še kak nov kos, stol pa bo stal slabih 180 evrov.

Stol rex je kompleksno kakovosten, poleg tega pa se odlikuje tudi zaradi funkcionalne in tehnične inovacije: zložljivosti in perforacije. Ker je zložljiv, lahek in transparenten, je bil idealen za majhna povojna stanovanja. Uporabljali so ga tudi v javnih prostorih (hoteli, klubske sobe) in za opremo pokritih teras (gostinski lokali).

Osnovni element - upognjen slojnat les

rex7.jpg

Prva zamisel o stolu rex se je Niku Kralju porodila leta 1952, njegov razvoj pa je potekal v letih od 1952 do 1956. Poleg rexa med najpomembnejše izdelke slovenskega oblikovalca sodita še naslonjač lupina in pohištveni sistem futura. Vsem so skupna naslednja oblikovalska izhodišča: gospodarnost, socialni dizajn in inovativnost.

Večino stolov in miz je Kralj zasnoval v 50. in 60. letih, v obdobju, ko je bil zaposlen v tovarni Stol. V tem času je zasnoval okoli 60 različnih prototipov sedežnega in omarnega, predvsem pisarniškega pohištva. Osnovni element Kraljevega sedežnega pohištva je upognjen slojnat les, ki je bil v konstrukcijskem smislu novost na področju oblikovanja po drugi svetovni vojni. Slojnat les je pogosto kombiniral s kovino ali masivnim lesom, precej stolov pa je tudi v celoti iz masivnega lesa.