Izbor nikogar ne pusti ravnodušnega, še posebno, če gre za najnovejše različice v tridimenzionalni izvedbi. Tradicionalne papirnate tapete, ki so bile priljubljene v sedemdesetih letih, so navzoče še danes, vendar še daleč niso edini izbor. Na voljo so namreč stenske obloge iz vseh mogočih vrst materialov, od papirja in tkanin do naravnih in umetnih vlaken, prav tako tiste s kristali, perjem, čipkami, metalizirane, z raznimi okraski in dodatki, reliefnimi strukturami ter neskončno veliko motivi.

tapete1.jpg

Moderni, klasični, romantični, vintage in povsem dizajnerski pristop je mogoče zaslediti pri vseh večjih proizvajalcih. Najdemo lahko posebne vzorce in materiale, namenjene posebej za spalnice, dnevne sobe, otroške in mladinske sobe, hodnike ter tudi za kopalnice, salone, hotele in restavracije, razlikujejo pa se seveda tako v standardih kot kakovosti. Cene so zato zelo različne; za nekatere tapete velikih dizajnerskih imen je treba kar globoko seči v žep, medtem ko je izjemno kakovostne manj znanih proizvajalcev mogoče dobiti za znatno manj denarja.

Reliefne stenske obloge iz mediapana

tapete4.jpg

Na ljubljanskem pohištvenem sejmu Ambient smo opazili zanimive stenske obloge, ki jih je predstavila trgovina Ambient. Gre za reliefne stenske obloge, ki so izdelane iz rezkanega mediapana (plošče, izdelane pretežno iz lesa bukve, smreke in jelke z dodatkom smole). Posebno zanimive so zaradi tridimenzionalnosti  oziroma reliefnih vzorcev, s katerimi popestrijo videz sten in razgibajo prostor. Zelo zanimive učinke dobimo, ko plošče dodatno osvetlimo. Takrat se začne igra svetlobe in senc.

tapete2.jpg

Plošče so za montažo zelo enostavne in se na steno preprosto lepijo. V kolikor stena ni ravna ali bi pod ploščo želeli dodati kakšno dodatno izolacijo, jih lahko tudi privijačimo na podkonstrukcijo. Glede na to, da so plošče debele okrog 1,5 cm bodo tudi same nekoliko pripomogle k izolaciji, tudi zvočni, saj je mediapan znan po tem, da dobro vpija tudi zvok. Primarno so pa seveda namenjene dekoraciji. Omeniti velja še, da ne vsebujejo formaldehida.

Lastna kreativnost kot del ustvarjalnega procesa

tapete3.jpg

Vzorci so tovarniško izdelani, vendar pa proizvajalec dopušča možnost lastne kreativnosti in uporabnika vabi k sodelovanju v ustvarjalnem procesu. Plošče lahko uporabimo na stenah, vratih, vzglavju postelje, kot oblogo pohištva…