Izolativnost

Morda bo kdo rekel, da zgoraj napisano ne drži, vendar je treba upoštevati, da objekti iz termoblokov Ytong primerne debeline ne potrebujejo dodatne izolacije, ki bi morda preprečila lastnosti same stene oziroma materiala. Večjo toplotno izolativnost zidu, na primer za pasivne hiše, pa lahko dosežemo s kompatibilno dodatno izolacijo. Xella je tako pred časom predstavila nov izdelek ytong multipor. To so toplotnoizolacijske plošče, izdelane iz kalcijevega silikatnega hidrata, apna, peska, cementa, vode in oblikovalca por, ki jih lahko uporabimo za notranjo ali zunanjo izolacijo.

Visoki objekti

Dejstvo je, da je ytong material, idealen za družinske hiše, z njim pa je mogoče graditi tudi objekte do največ štirih etaž (pritličje + tri nadstropja), s tem da sta višina objekta in število etaž omejena glede na potresno območje gradnje objekta. Gradnja celotnega objekta iz gradbenih elementov Ytong pomeni gradnjo vseh zidov (zunanjih in notranjih nosilnih, nenosilnih in predelnih zidov) izključno iz gradbenih elementov Ytong. Prednost take gradnje je homogen objekt brez toplotnih mostov in, kot smo že zapisali, z vsemi stenami, ki dihajo približno enako, kar je nadvse pomembno tudi za klimo v prostoru. O prednostih sistema se lahko prepričate tudi na vsakoletnih dnevih odprtih vrat, ki jih podjetje Xella vsak mesec prireja pri različnih investitorjih oziroma graditeljih objektov iz ytonga (več informacij na www.xella.si).

Širina idej

Ytong kot material pa ni morda namenjen le izdelavi sten, saj se v rokah spretnih mojstrov izkaže tudi kot univerzalen material za različne namene. Na primer za oblaganje kaminskih vložkov (tudi zaradi požarne odpornosti), za zunanje kamine in letne pa tudi notranje kuhinje, plošče Ytong se izkažejo tudi kot element za obzidavo kopalniških kadi in tuš kabin ali jacuzijev, izdelavo balkonskih ograj, obzidavo neravnih zidov v starejših stavbah in še bi verjetno našli kakšno področje, ki ga nismo omenili.

Ampak vse to so izpeljanke, temelj materiala in navečje prednosti pa boste spoznali pri gradnji celotnega objekta v sistemu Ytong. Vseh sten, zidov, dodatnih elementov in tako naprej, da ne naštevamo posebej. Sistema, ki diha z objektom.