En od simbolov takšnega ugodja in domačnosti so kamini z odprtim ognjem in lončene peči. V času socialistične hitre gradnje velikih sosesk, ko je bila najpomembnejša količina stanovanjskih enot, sama kvaliteta bivanja pa je bila postranskega pomena, so se krušne peči postavljale predvsem v podeželskih gradnjah, odprti kamini pa so bili nadstandarden, skorajda luksuzen del opreme zasebnih hiš tistih lastnikov, ki so si kljub enakosti to lahko privoščili.

Nov razcvet

Razmere danes so popolnoma drugačne. Na slovenskem trgu vlada vsaj na prvi pogled nepregledna ponudba vsakovrstnih kaminov in peči. Če se omejimo le na notranje kamine, so na voljo tako tipski, ki so zaradi serijske proizvodnje seveda cenejši in manj ugledni, ne pa tudi nujno manj kvalitetni, kot unikatni, ročno izdelani.

Doris Turk, predstavnica podjetja Kamini Kočevar, je pojasnila, da je najrazličnejših kaminov toliko vrst, da se stranka včasih težko odloči. Zelo priljubljeni so toplozračni zaprti kamini z ventilatorskim razpihom toplega zraka. S takšnim kaminom bomo vsaj delno lahko ogreli tudi sosednje prostore. Bolj izpopolnjena inačica so kamini, kjer se toplota poleg neposredne iz kurišča širi po objektu prek zaprtega toplovodnega sistema. Kurišča pri tovrstnih kaminih so običajno izdelana iz siporeksa in obložena s kamnom. Tovrstno ogrevanje je primerno predvsem za vgradnjo v manjše objekte, kot so počitniške hiše, v katerih nimamo namena preživeti celih, zelo hladnih zim. V tem primeru druge vrste ogrevanja niti niso potrebne. Manj prijetna lastnost kaminov je ta, da moramo za ogenj neprestano skrbeti in ves čas nalagati drva. Na trgu je sicer tudi precejšnja izbira plinskih kaminov, vendar se stranke zanje odločajo večinoma v primerih, ko druge možnosti iz takšnih ali drugačnih razlogov niso izvedljive. Učinek enostavno ni isti – plinski gorilnik se nikoli ne bo mogel primerjati s prasketanjem gorečega lesa.

Druga, boljša rešitev za tiste, ki nimajo časa, volje in veselja ves čas nadzorovati ognja v kaminu, so kamini na brikete iz biomase. Gorijo podobno kot les, na voljo pa so posebni dozirniki, nastavljivi na različne načine. Tako lahko prednastavimo vklop, izklop in celo želeno temperaturo ob določenih urah. S takšnim ogrevanjem skrbi za nekaj časa ne bo, še vedno pa je to kamin, v katerem bomo med romantičnim večernim druženjem lahko opazovali igro ognjenih plamenov. Pri Kočevarjevih je treba za kamin iz siporeksa odšteti od štiri tisoč do pet tisoč evrov. Vgradnja je končana v enem dnevu. Malce dlje traja sestava akumulacijskega kamina iz šamotne opeke in keramične obloge. Mojstri bodo tak izdelek postavljali do štiri dni, seveda pa bo tudi cena nekaj višja.

Klasična kvaliteta še dolgo ne bo presežena

Precej drugače pa vidi problematiko kaminov Boštjan Fujan, lastnik istoimenskega podjetja za izdelavo peči in kaminov. Po njegovem mnenju je večina kaminov in peči, katerih osnova in kurišče sta izdelana iz siporeksa, drugorazrednih, edini pravi in kvalitetni kamini pa so izdelani iz pečnic. To so po posebnem postopku izdelane opeke iz naravne gline, namenjene prav za ogrevanje, njihova najpomembnejša lastnost pa je odlična akumulacija toplote. Fujan trdi, da se toplota, ki jo oddajajo danes sicer najbolj priljubljeni in ceneni toplozračni kamini, nikakor ne more primerjati s toploto akumulacijskega kamina. Peči in kamini, izdelani iz pečnic, so seveda unikatni. Za naročnika manj prijetno dejstvo je čas gradnje takšnega kamina, saj se zaradi posebnih postopkov lahko zavleče tudi na dva meseca. Temu primerna je tudi cena, vendar Fujan dodaja, da je pri kaminu enake velikosti še vedno le za kakšnih tisoč evrov višja od cene tipskega toplozračnega kamina.

Za tiste, ki si kamina ne moremo privoščiti, pa še vedno ostane ponudba Siola, ki nam s posebnim programom omogoča opazovanje navideznega ognja v navideznem kaminu kar na televizijskem ekranu.