Vrhunec štiridnevnega dogajanja v Lipici, ki se je začelo že v četrtek, bo gotovo nedeljska gala predstava na hipodromu. Glavni zvezdniki atraktivnih konjeniških točk bodo seveda lipiški lipicanci, prvič v Sloveniji pa si bomo lahko ogledali tudi nastop svetovno znane mojstrice sporazumevanja z živalmi Anne Krüger in vedno atraktivnih Čikošev z Madžarske, obljubljajo pa tudi posebno presenečenje, s katerim bodo zaznamovali 430. jubilej. Gala predstavo si bo ogledal tudi predsednik države dr. Danilo Türk, ki bo pozdravil obiskovalce.

Kobilarna Lipica ima najstarejšo tradicijo vzreje lipicancev na svetu

Začetki Lipice segajo 430 let v preteklost. Gre za najstarejšo kobilarno na svetu, kjer vsa leta neprekinjeno gojijo konje pasme lipicanec. Danes se kobilarna razteza na 311 hektarjih zemljišč in še vedno na tradicionalni način vzreja konje pasme lipicanec. Seveda pa je kobilarna danes organizirana nekoliko drugače kot takrat, ko so večinoma vzrejali konje za dunajski dvor. Sedaj jih pripravljajo predvsem za delo v lipiški jahalni šoli, kjer na predstavah pokažejo, kaj konji znajo v dresurnem in klasičnem jahanju.

Lipicanci za razliko od drugih konj dozorijo nekoliko kasneje. Njihov videz je bolj baročen, poln, so zelo elegantni in prepoznavni po beli barvi. Po karakterju so izredno primerni za dresurno jahanje in vožnjo kočij.
 

Mednarodno tekmovanje in državno prvenstvo

V soboto bo na hipodromu ves dan potekalo zanimivo mednarodno tekmovanje v vožnji eno-, dvo- in štirivpreg. Gre že za tretje veliko tekmovanje, ki ga Lipica gosti v tem letu, ki pa ga bodo organizatorji izkoristili predvsem kot generalko za svetovno prvenstvo v vožnji vpreg s poniji, ki ga bo Lipica gostila prihodnje leto. Od četrtka do sobote se bo v Lipici pomerilo kar 50 tekmovalcev iz 13 držav, vzporedno z mednarodnim tekmovanjem pa bo potekalo tudi državno prvenstvo.

»Tekmovanje je sestavljeno iz treh delov: prikaza dresurne vožnje s kočijami, vožnje kočij v naravi med ovirami in spretnostne vožnje kočij na hipodromu med stožci. Pri tem ocenjujejo način izvedbe likov, ki so predpisani v dresurnem smislu, na terenu ter med ovirami pa gre za disciplino, kjer  merijo hitrost premagovanja razdalj oziroma ovir,« pojasnjuje direktor kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

Poleg konjeniških navdušencev bo v Lipici v teh dneh dobro poskrbljeno tudi za zabavo željne obiskovalce in predvsem družine z majhnimi otroki. Obetajo se glasbeni nastopi znanih slovenskih glasbenikov, poskrbljeno pa bo tudi za kulinarične užitke, ki bodo odeti v jesenske barve Krasa. 

 

Obisk svetovno znane dreserke živali

Lipico bo obiskala tudi svetovno znana mojstrica sporazumevanja z živalmi Anne Krüger, ki bo v Sloveniji prvič predstavila svojo metodo dela oziroma pristen način sporazumevanja z živalmi. Z žvižgi iz daljave daje Krügerjeva ukaze konjem, kozam in psom, ki nastopajo v njeni točki.

Tomi Rumpf vabi vse bralce, da se v čim večjem številu udeležijo dogodka in poudarja, da so v Lipici ponosni, da lahko nadaljujejo 43-letno tradicijo dela, ponosni pa so tudi na vse zaposlene in konje, ki jih je ta hip natanko 327.

 

Donacije za žrebičke

Dneve Kobilarne Lipica, v okviru katerih je včeraj in danes potekal še Festival čebelarstva, bodo v Lipici izkoristili še za en dogodek. Slavnostno bodo namreč zaključili donatorsko akcijo Častnih botrov lipiških žrebet jubilejnega leta. Častnim botrom, vabilu se je odzvalo 20 podjetij in posameznikov iz vse Slovenije, bodo v nedeljo predali častne plakete in jih spoznali z letošnjimi žrebički. V Lipici pa že razmišljajo, da bi z akcijo, s katero so zbrali nekaj več kot 30.000 evrov, ki so jih že namenili dvigu kakovosti oskrbe konj, nadaljevali tudi v prihodnjih letih.