Kaj lahko naredite, da bo lastnina v garaži varnejša pred tatovi? Če nimate alarmnega sistema, v njej ne hranite orodja, s katerim bi si vlomilec pomagal pri vlomu v hišo. Zelo preprosto je vlomiti vrata, ki iz garaže vodijo v stanovanjske prostore, in ki večinoma niti niso zaklenjena. Tatovi si velikokrat pomagajo tudi z lestvijo, ki jo (kako priročno) hranimo v garažnem prostoru. Dostop do prvega nadstropja z nezavarovanimi okni je samo še mala malica.

Predvsem pa je pomembno, da posebno pozornost posvetite garažnim vratom. Ta naj bodo dovolj močna in tehnično brezhibna, kar redno preverjajte. Ne zanašajte se, da vam bo varnost zagotovil zgolj avtomatski odpiralec vrat, temveč vgradite še ločeno ključavnico. Nikoli ne puščajte naprave za odpiranje vrat garaže v avtu. V zadnjem času se je povečalo število vlomov v domove prav zaradi tega, ker kriminalci poleg avtomobilov ukradejo tudi odpiralce.

Ko za dalj časa odidete z doma, izključite avtomatsko odpiranje vrat. Garažna vrata dodatno zaščitite s ključavnico in ne pozabite na vrata, ki vodijo v hišo. Najbolj brez skrbi boste, če je tudi garaža vključena v hišni varnostni sistem. Danes so na voljo pametni elektronski sistemi za zaščito doma pred vlomilci, ki poleg tega, da zaznajo vsak nepooblaščen dostop, tudi odpirajo in zapirajo žaluzije ali prižigajo luči. Ker ustvarjajo vtis, da je vedno nekdo doma, že s tem odganjajo lopove.