Kakšen je dober delovni stol

Vrh naslonjala naj bi bil pri dobrem stolu vsaj pol metra oddaljen od sedala, imel naj bi podporo za ledveni predel in bil nekoliko zakrivljen v predelu prsi. Prav tako naj bi dober stol omogočil nagib naslona za 104 do 120 stopinj in se bil zmožen prilagoditi vsakemu izmed uporabnikov. To pomeni, da so v njegovo konstrukcijo vključeni elementi, kot so mehanizem za prilagajanje višine nagiba in globine sedala, možnost nihanja naslonjala, mehanizem za prilagoditev višine in širine naslonjala za roke, prilagoditev naslona za glavo in podobno.

Material, s katerim je stol prevlečen, ne vpliva toliko na kvaliteto stola, če pa lahko izbirate, izberite takšnega s kvalitetno prevleko. Dober stol je namenjen razbremenitvi hrbtenice in omogoča povečano koncentracijo in maksimalni delovni učinek.

Kako sedeti?

Čeprav vprašanje morda zveni smešno, obstajajo pravila tudi za sedenje. Moderni pisarniški stol nam bo pomagal zmanjšati napetost v križu. Pomembno je, da ne sedite na njem, temveč ste del njega.

Med zlata pravila sedenja sodijo naslednja: vedno sedite pokončno in naslonjeni na naslonjalo; pogosto spremenite položaj telesa, s čimer se boste izognili mišičnim krčem (dinamično sedenje). Kot med koleni, kolki in komolci naj bo približno 90 stopinj. Izkoristite vse prednosti, ki vam jih ponuja ergonomski stol – vaje na stolu in dinamično sedenje pripomorejo k pravilnejši drži med sedenjem.

Dinamično sedenje

Dinamično sedenje pomeni vseskozi nagnjen naslon, kar prisili mišice k delu. Obstajajo trije položaji dinamičnega sedenja: sprednji, srednji in zadnji. Pri tem mora zgornji rob naslonjala doseči lopatici in podpreti hrbtenico v njenem srednjem in spodnjem delu. Če imate bolečine v hrbtu zaradi dolgotrajnega sedenja, si lahko pomagate z dodatki, ki jih lahko kupite in namestite na katerikoli stol.

Kje kupiti stol in po kakšni ceni?

Trgovine ponujajo velik izbor pisarniških stolov, tako glede na ceno kot na kvaliteto. Praviloma so najcenejši stoli tudi najmanj kvalitetni. Zavedajte se, da stol vpliva na vaše zdravje, zato je priporočljivo, da izberete najboljšega glede na vaš proračun. Če boste pri tem upoštevali zgoraj našteta dejstva, se vam bo nakup že kmalu obrestoval. Hrbtenica pa vam bo hvaležna.