Klasična spalnica s sestavom garderobnih omar izgublja svoj prvotni namen, saj se čedalje bolj uveljavljajo tako imenovane garderobne sobe, kar je privedlo do izrazitega ločevanja bivalnega prostora, ki je namenjen počitku, od garderobnega, opažajo v podjetju Stilles. »Prav zaradi tega v ospredje prihajajo zelo dovršeni posamezni elementi pohištva, pri čemer vsak kos zase pomeni neko zaključeno celoto. Tako danes spalnica v grobem obsega samo še posteljo, morda nočni omarici (ali pa tudi ne), predalnik, konzolo ali toaletno mizo z manjšim ogledalom in garderobno omaro bolj v estetskem smislu, kot detajl,« je pojasnil Jernej Bizjak iz Stillesa.

Pri spalnicah sta vsekakor pomembna tako funkcionalnost kot videz pohištva, je pa res, da včasih funkcionalnost lahko trpi zaradi posebnih oblik in detajlov pohištva, pravi Bizjak. »Na splošno lahko rečemo, da je stilno pohištvo zaradi določenih detajlov manj funkcionalno, čeprav se že pri načrtovanju pohištva trudimo doseči čim večjo mero funkcionalnosti. Zaradi dizajna pa se lahko zgodi, da določenih stvari enostavno ni mogoče funkcionalno izpeljati na najbolj optimalen način,« je še pojasnil Bizjak.

Stilles je sicer predvsem proizvajalec stilnega pohištva. Trendi se v tem segmentu ne spreminjajo v veliki meri, kot proizvajalec pohištva višjega cenovnega razreda pa posebno pozornost posvečajo izboru materialov. Njihovi izdelki so tako v večji meri narejeni iz plemenitih vrst lesa, kot so češnja, oreh in mahagonij. Poleg tega je les naraven material in zaradi tega zelo primeren za bivalno okolje, prav tako pa ima les strukturo, ki jo je izoblikovala narava in jo je nemogoče kopirati (na primer orehova korenina), zato je vizualna podoba takega pohištva še lepša oziroma na neki način unikatna. »Les daje tudi neverjeten občutek topline.

Naše pohištvo ni posebej barvano prav zaradi dejstva, ker uporabljamo plemenite vrste masivnega lesa, saj bi v nasprotnem primeru izničili njegovo naravno podobo,« je dejal Bizjak in dodal, da v Stillesu prevladujejo temnejše barve lesa (temni oreh, naravni oreh, mahagonij), pa tudi svetlejši odtenki (svetla rdečkasta češnja, temna rjavkasta češnja). Strankam sicer ponujajo tudi program v beli barvi, kjer struktura lesa ni vidna, saj gre dejansko za barvani les.

V podjetju Paron strankam ponujajo tri linije spalnic, Xaro, Lano in X-tra. Prva je izdelana iz masivnega jelšinega lesa, ki je obdelan z oljem, kar daje pohištvu specifičen matiran videz. S takšno obdelavo lesa se uvršča v biopohištvo, priporočajo pa jo vsem, ki imajo težave z dihali in alergijami. Spalnica Lana v kombinaciji bukovega masivnega lesa in furnirja, toniranega na češnjo, ponuja postelje in omare različnih dimenzij, prednost omar pa je njihova višina, saj so visoke 236 centimetrov in tako ponujajo optimalen izkoristek prostora. Spalnica X-tra pa je moderno zasnovan pohištveni program v izvedbi z javorjevim ali bukovim furnirjem in masivnimi nalimki, njegova glavna prednost pa je sestavljivost in prilagodljivost. Sestav lahko popestrite tudi s kombinacijo predalov v različnih barvah ali s prozornim steklom ter kovinskimi ali usnjenimi ročaji.

Podjetje Iles strankam ponuja dva programa spalničnega pohištva. Program Iles One je namenjen kupcem, ki želijo opremiti sobo ali garderobni prostor s poudarkom na modernem dizajnu in kakovosti materiala. Široka ponudba tega programa vam omogoča individualno rešitev opremljanja prostora. Tako lahko izbirate med več modeli postelj, nočnih omaric in predalnikov. Pri omarah vam v Ilesu ponujajo precej proste roke, saj lahko sami poljubno sestavljate omare, jim dodajate notranjo opremo po izbiri ter določite vrsto in barvo vrat. Postelje in nočne omarice so izdelane iz furnirja ameriške češnje v kombinaciji z masivnim lesom. Predali in vrata so lahko tudi barvani v dveh pastelnih barvah, in sicer v modri ali bež.

Program Luna pa je namenjen tistim kupcem, ki imajo radi kakovostno, moderno in lepo oblikovano pohištvo po ugodnejših cenah. Program omogoča vrsto možnosti pri sestavljanju omarnega pohištva. Tako ponuja 1D in 2D korpuse, poševno in kotno omaro. Ti elementi predstavljajo osnovo pri sestavljanju omar, v ponudbo pa spadajo tudi komode, nočne omarice, toaleta in ogledalo ter seveda postelje različnih oblik in dimenzij. Osnovni material v tem programu spalnic je oplemenitena 18 milimetrov debela iverica v dezenu ameriške češnje. Vrata omar lahko izbirate v beli ali bež barvi, za večjo razgibanost in pestrost garderobnih omar pa lahko izberete tudi vrata s steklom ali ogledalom.