Bolj ko imamo izpiljen okus, večje so naše želje in tudi finančni vložek. Po meri izdelano pohištvo, v trgovini kupljeni kosi, stavbno pohištvo in obloge sten in tal se morajo spojiti v popolnem skladju, lepoti in funkcionalnosti. Če celota ni skladna - bomo lahko desetletja živeli v prostorih, kjer se morda ne počutimo najbolje? Si lahko privoščimo naknadne dodelave in preureditve zaradi spoznanj, do katerih bomo prišli šele po prenovi ali vselitvi?

int4.jpg

Kako izbrati arhitekta

Ne pozabite, da gre za vaš dom. V njem boste živeli vi in vaša družina, ne arhitekt. Poiščite arhitekta, ki bo razumel in razvil vaše želje in vam ne bo vsiljeval svojih. Spoznajte ga osebno, preden se odločite za sodelovanje - nikar ne primerjajte le ponudb. Če nimate občutka, da arhitekt razume vaše bivalne potrebe bolje kot vi sami, pozabite nanj. Morda nikoli niste pomislili na to, vendar je pomembno: premislite tudi o spolu arhitekta. Vas bo bolje razumela ženska ali morda moški?

int6.jpg

Kakšne koristi imate lahko od arhitekta?

Vsak med nami ima posebne želje in potrebe, prav tako vsaka družina. Dober arhitekt mora te želje izluščiti in jih prevesti v funkcionalne, lepe in prijetne prostore. Arhitekt naj vam pomaga ugotoviti, kako bi radi živeli in se počutili v novem domu. Predstavi naj vam možnosti, o katerih niste niti vedeli, da obstajajo, in vam pomaga, da za vložen denar najbolj smotrno izkoristite prostor. Pazite, da vam arhitekt notranje opreme ne bo le narisal načrtov, ampak bo z vami tudi ustvaril okolje, v katerem boste uživali desetletja.

int5.jpg

Arhitekt naj predvidi tudi možne probleme in potrebe glede na družabno življenje, vsakodnevna opravila ali rastočo družino. Prostore naj prilagodi tako, da bo dom skozi čas ohranil največ svoje vrednosti. Prav tako naj vam pomaga svetovati pri izbiri preizkušenih in zanesljivih izvajalcev, pri izbiri pohištva, materialov, barv... Na poti skozi največjo in najbolj vznemirljivo investicijo v vašem življenju naj bo arhitekt  vaš zaupnik in desna roka.

int3.jpg

Pogovor vas nič ne stane

Prvi pogovor je brez vsakih obveznosti, lahko pa vam prinese veliko koristi. Odpre vam lahko nova obzorja za notranje opremljanje, ki se jih sami niste spomnili. Razjasni lahko želje in definira zahteve.

int1.jpg

Projektiranje notranje opreme

Predhodnica projekta je po navadi idejna zasnova v merilu 1:50. To so osnutki, ki upoštevajo vaše zahteve in prostorske omejitve. Iz zasnove je jasno, kako so razporejeni prostori (recimo kuhinja, kopalnica), kako je organizirano bivanje ali delo in kje stojijo določeni kosi opreme. Idejni projekt so načrti v merilu 1:25 in tridimenzionalne predstavitve bistvenih pogledov v prostorih.

dejni projekt lahko vsebuje serijsko ali po meri izdelano pohištvo, ali pa kombinacijo obeh. Znane so okvirne mere in materiali pohištva, prav tako barve in obdelave sten in tlakov.