Da bi obmorska rimska vila (villa maritima) čim prej, predvidoma prihodnje leto, zaživela tudi kot zgodovinsko-kulturna in turistična točka, so najdišče v pomladnih in poletnih mesecih lani prvič odprli za obiskovalce. Zaradi ugodnega odziva  so se odločili promocijo popestriti, kar je omogočil na novo pridobljeni triletni mednarodni strateški projekt Arheološki parki severnega Jadrana (Parsjad) in financiranje občine. Tako so na tem območju postavili nove informativne table, pripravili promocijsko gradivo, organizirali vodenje po najdišču.

V okviru novega raziskovalnega projekta v sodelovanju Inštituta za dediščino Sredozemlja in Avstrijskega arheološkega inštituta z Dunaja potekajo od leta 2008 tudi arheološke raziskave rimske obmorske vile. Njeni ostanki ležijo južno od izolske marine na približno 18.000 kvadratnih metrih. Vila je bila zgrajena že v 1. stoletju pred našim štetjem. V srednjem veku, ko je bil stanovanjski del že davno zapuščen, pa so še uporabljali zavarovano pristanišče. Prostori so tlakovani s črno-belimi mozaiki neprecenljive vrednosti.

Prva arheološka izkopavanja so potekala leta 1922, večja izkopavanja v sodelovanju z mednarodnimi ekipam pa od leta 1964 do leta 1992. Kompleks rimske vile v Simonovem zalivu omogoča temeljito raziskovanje italske civilizacije, ki je nekoč cvetela v Istri.