Spalnica mora biti čista, urejena in brez "krame", saj ta zmanjšuje pretok energije v prostoru. Nered ustavi pretok energije in zato energija v prostoru stagnira. Ker energija či ne bo krožila, bo soba dobila "postan" občutek. Zato je pomembno, da vse stvari, ki jih ne potrebujete in vam ne služijo redno,  iz spalnice odstranite.

Najboljše so kvadratne oblike

feng.jpg

Ker govorimo o prostoru, ki je namenjen počitku, je pomembno, da je spalnica čim dlje stran od vhodnih vrat, kar pomeni, da je v bolj umirjenem delu stanovanja ali hiše. Najboljše se bomo počutili v spalnici, ki je kvadratne ali pravokotne oblike. Soba v obliki črke L, na primer, ki nastane zaradi vključene kopalnice, lahko predstavlja problem. Ustvarja manjkajoči kot, ki moti energijo, ko ta kroži po sobi in ustvari puščice šar či. Najhuje je, če so te puščice usmerjene na posteljo.

Tako spalnica kot postelja naj bosta kvadratne ali pravokotne oblike. Izogibajte se okroglim ali vodnim posteljam. Še posebno vodne postelje motijo energijo v sobi. Pari naj spijo na dvojni postelji in ne na eni z dvema jogijema, saj to prinaša nestabilne odnose in lahko celo vodi v prekinitev odnosov med partnerjema.

Položaj postelje je pomemben

Položaj postelje je najbolj pomemben, zato naj ne bo pod oknom, saj to simbolizira pomanjkanje podpore. Ravno tako se izognite legi med vrati in oknom, saj ste tam na energetskem prepihu. Vznožje postelje naj ne gleda neposredno proti vratom spalnice, saj je tak položaj znan kot "položaj mrtveca". Postelja naj bo potisnjena z zglavjem ob trdno stena, kar predstavlja dobro podporo v življenju, in naj si ne deli stene s straniščem.

Eden od tabujev v feng šuju je odsev spečega telesa v ogledalu, saj ogledalo moti spanje. Rezultat tega pa so lahko bolezen ali slabi partnerski odnosi. Pravijo,da ogledalo, ki je obrnjeno proti postelji, pripelje v odnos tretjo osebo, zaradi česar se par lahko razide. Rešitev je, da ogledalo pokrivate s kosom blaga ali pa ga prestavite na notranjo stran garderobne omare.

Tudi televizijski sprejemnik ne sodi v spalnico, saj ustvarja elektromagnetno sevanje, ki škodi ljudem. Če se mu ne morete odpovedati, potem ga ponoči izklopite iz vtičnice in zaslon pokrijte s tkanino.

Brez knjižnih polic nad vzglavjem

feng3.jpg

Slike, ki jih namestite okoli sebe, imajo pomemben vpliv na vašo psiho. Slik, ki vas spominjajo na slaba obdobja v vašem življenju, se je bolje izogibati. Pomembno je, da imate na dogodke, ob katerih so fotografije nastale, dobre spomine in da ste na fotografijah nasmejani. V spalnici priporočamo, da si namestite sliko para, poročno fotografijo oziroma sliko s partnerjem. Predel medsebojnih odnosov je kot naročen za tako simboliko.

Neugoden učinek na spanec imajo lahko tudi viseče omarice in knjižne police nad vzglavjem. Če je le mogoče, prestavite posteljo iz takega prostora in zaprite vrzel s trdnim zastorom. Če pa to ni mogoče zaradi pomanjkanja prostora, potem obesite bambusove piščali. Trdno vzglavje je pomembno, saj bo zaščitilo vašo življenjsko energijo či in vam simbolično dalo občutek notranje stabilnosti.

Voda v spalnici ni dobra

Še en tabu za spalnice je voda, na primer akvariji ali slike s podobami vode. Pravijo, da navzočnost vode v spalnici lahko povzroči vlome ali finančne izgube, saj voda pri Kitajcih predstavlja bogastvo in denar.

Nikoli ne prebarvajte spalnice v črno, ki je preveč jin, ali v rdečo, ki je preveč jang. Bodite zmerni in pazite na ravnotežje. Uporabljajte pastelne, nežne barve: od kremne, bež, roza, marelične in barve sivke do koralne, čokoladne, barve zemlje in temno vijoličnee. Za dodatke lahko uporabite rdečo ali rožnato, saj spodbujata strast in občutek ljubezni.

Izogibajte se rastlinam

feng4.jpg

Tudi rastline in cvetlice, ki ustvarjajo bogato energijo jang, niso priporočljive za spalnico. Znano je, da rastline v spalnicah samskih ljudi zatirajo energijo sreče v romantičnih stvareh, ustvarjajo pa tudi nesoglasja in nezvestobo pri parih. Odprte omare ustvarjajo škodljive puščice in niso priporočljive nikjer v stanovanju, še najmanj pa v spalnici. Če je le mogoče, zaprite omare z vrati.

V ta del lahko daste tudi fotografije nasmejanih parov ali sveče. Vajina fotografija, poročna fotografija ali kipec moškega in ženske v objemu so dobri simboli za ta predel. Spalnico redno zračite, saj svež zrak izjemno spodbuja ustvarjanje energije či. Slab zrak in smrad ustvarjata neugodne vibracije, ki škodujejo prebivalcem.

Nežna svetloba in zaobljene svetilke

Tudi svetilke naj bodo mehkih okroglih in zaobljenih oblik. Svetloba v spalnici naj raje prihaja s sten kot s stropa, saj gre za prostor, v katerem je simbolika zahajajočega sonca tista, ki vas bo umirila in ustvarila prijeten ambient za počitek. Feng šuj svetuje nočne lučke na obeh straneh postelje, ker ustvarjajo prijetno mehko svetlobo.