Roleta namreč zrak preveč zatesni, tako da začne toplota prodirati v prostor. Žaluzija okno osenči, istočasno pa se prostor prezračuje. Žaluzija je težja za vzdrževanje, medtem ko rolete tako rekoč ni treba čistiti. Žaluzije je treba očistiti približno dvakrat letno, predvsem zato, ker je v zraku veliko prahu. Notranje žaluzije (roloji in pliseji) so najbolj ekonomične za zaščito pred zunanjimi pogledi. Imajo še dve funkciji, zastiranje in dekoracija prostora, toplotni učinki pa so minimalni.

Roletarje pogosto sprašujejo, kakšna je razlika med aluminijasto in plastično roleto ali žaluzijo. Aluminij ima poliuretansko izolacijo; njena glavna funkcija je trdnost lamele. Če primerjamo obe lameli, je aluminijasta boljša, saj se niti ne stara niti ne zvija, je lažja, pa tudi ponudba barv je večja. PVC-rolete so bolj izolativne, medtem ko pri aluminijastih roletah prihaja do določenih izgub na spojih. Slabost PVC-ja je, da so temne barve preveč občutljive. Zato lahko lamele po nekaj letih otrdijo, tako da že prva toča razbije plastiko. To smo imeli možnost videti ob zadnjih neurjih. Prav zato so plastične lamele za polovico cenejše od aluminijastih. Če bi želeli kupiti kakovostne plastične rolete, bi morali uporabiti plastiko s posebnimi stabilizatorji, ki se uporabljajo za okenske okvirje. To pa bi ceno preveč povišalo.

Za konec pa še nekaj podrobnosti o motornih pogonih rolet.

Prodaja sistemov za elektrifikacijo senčil se iz leta v leto povečuje, cene motornih pogonov in celotne elektrifikacije rolet pa so v zadnjih treh letih padle za več kot polovico. Sistem upravljamo daljinsko, lahko pa ga namestimo tudi fiksno, in sicer kot stikalo. Tako ne potrebuje žične povezave. Prednosti tega načina sta skupinsko upravljanje rolet ali žaluzij in daljinski prenos podatkov oziroma ukazov. Če bi na primer želeli stanovanjsko hišo opremiti s kabli, bi potrebovali nekaj sto metrov žice, kar v tem primeru odpade. Ti sistemi potrebujejo samo dovod elektrike do okna, vse ostalo pa poteka brezžično. Rolete lahko upravljamo ročno, v povezavi s senzorji, časovno in kombinirano. Na isti sistem upravljanja je mogoče priključiti tudi zalivanje vrta in luči ter simulirati prisotnost. Vedno je nekdo doma, pa čeprav samo roleta.