Ob branju vaših želja ugotavljam, da bi arhitekti večkrat potrebovali čarobno paličico, da bi lahko realizirali vse želje.

Po razmisleku sem se odločila za eno od možnih variant. Če vam arhitekt obstoječega bloka dopušča, da balkon zasteklite, lahko pridobite kar nekaj uporabnega prostora. Opozoriti pa vas moram, da je treba tlak in parapetne stene balkona dodatno toplotno izolirati, če želite imeti toplo in nevlažno sobo. Radiator in vso potrebno instalacijo umestite ob parapetni zid balkona. V pridobljeni prostor umestite delovno mizo in dvosed.

Posteljo oddvojite v prostoru s predelnimi omarami. Če vztrajate, da bi TV gledali tudi s postelje, potem morajo biti vmesne omare nizke. Menim pa, da je prostor bolje izkoriščen, če so omare visoke in vam za gledanje televizije služi dvosed.

Še bolje lahko izkoristite prostor, če posteljo dvignete 140 cm od tal in spodaj umestite tako potrebne omare. Nekaj diferenčnih stopnic preprečuje, da bi vam gostje posedali po vaši postelji. Čisto na koncu ste napisali nekaj o upokojitvi. Za starejše dvignjeno ležišče ni najbolj primerno, za mlajše pa stopnice niso ovira.

Kuhinjo in jedilno mizo sem vam umestila v skupni prostor. Vmesno steno pa vsekakor delno odstranite, saj bo prostor večji. Barve naj bodo bele, prav tako pohištveni elementi, ali morda jesenov furnir, saj je prostor majhen. Upam, da vam bo predlog v pomoč pri prenovi.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.