Vzdržljivost je vodilo, ki zagotavlja, da je naložba v obnovo ostrešja trajna naložba. Kakovostna strešna kritina mora kljubovati letom bolj in manj ugodnega vremena, vendar je najtežje zagotoviti kritino, ki bo kljubovala najhujšim vremenskim razmeram, kot sta toča in veter. Za najzmogljivejše že vrsto let veljajo kovinske kritine, ki zaradi vzdržljivosti preprečujejo nepotrebne stroške, ki se pri bolj občutljivih strehah pokažejo že po nekaj letih. V zadnjem času se pri izvedbi streh vse bolj uporablja kritina Metrapan, saj ji njene karakteristike omogočajo celo več kot 50 let življenjske dobe.

Plošče Metrapan trži mariborsko podjetje Meltal, ki je na slovenskem trgu barvnih kovin prisotno že od leta 1992. Njihov program obsega prodajo že omenjenih plošč Metrapan, kot tudi žlebov, odtočnih cevi in drugih kleparskih izdelkov. Ponudbo zaokrožujejo prodaja kovinskih zlitin ter odkup in reciklaža odpadne kovine. Plošče Metrapan obsegajo vse večji del njihovega poslovanja, saj se zaradi odličnih lastnosti njihova uporaba občutno širi po vsej Sloveniji. Kovinske strešne kritine so na našem trgu prisotne že vrsto let, pa vendar se marsikomu še vedno porajajo dvomi o takšni kritini; pomisleki segajo od tistih o kvaliteti takšnega ostrešja do zahtevne montaže ali zgolj dvomov o končnem videzu takšne strehe.

Plošče Metrapan združujejo odgovore na vrsto vprašanj, ki si jih zastavljajo bodoči uporabniki takšnih kritin. Glavna odlika Meltalovega izdelka je izolacija, ki jo imajo njihove plošče v nasprotju z večino konkurence že vgrajeno. Izolacija ima dvojno funkcijo. V prvi vrsti preprečuje pojavljanje kondenza, deloma (izolacija je debela 30 mm) pa s strešno ploščo dodatno izboljšamo toplotno izolativnost strehe. Zaradi te izolacije tudi ni potrebna dodatna paroprepustna folija pod kritino z zračnim kanalom.

Meltalova kritina je odlično nadomestilo za salonitne plošče, ki jih še vedno srečujemo na stanovanjskih blokih in drugih objektih, njena prednost pa je predvsem v tem, da preureditev ostrešja večinoma ni potrebna. Zaradi že vključenega sloja izolacije je ob sanaciji potrebna zgolj odstranitev salonitnih plošč, ki ji sledi namestitev metrapana. S temi ukrepi Meltal skrajšuje čas in zmanjšuje stroške montaže nove kritine. Metrapan s tremi centimetri izolacije preprečuje nastajanje kondenza ter z možnostjo izbire med štirimi različnimi izolacijskimi materiali doda svoj delež k toplotni izolaciji hiše.

Za strokovno mnenje smo vprašali Martina Kokola, krovca z večletnimi izkušnjami po vsej Sloveniji, ki je s svojo ekipo pokril tudi zvonik ptujske cerkve in laško pivovarno. Po njegovih besedah je prekrivanje s kovinsko kritino hitrejše in bolj enostavno, stranke pa so zadovoljne tudi zaradi nižjih stroškov. Izpostavil je porast uporabe takšne kritine v lanskem letu, čemur so botrovala predvsem neurja po vsej Sloveniji. Zaradi manjše občutljivosti za mehanske poškodbe so se kovinske kritine edine uspešno zoperstavile toči, najboljša ostrešja pa so kljubovala tudi najmočnejšemu vetru. Kokol pa vseeno poudarja, da je za popoln izkoristek vseh odlik kovinskih kritin potrebno tudi kvalitetno ostrešje. Streha ima veliko površino, kovinska kritina pa je razmeroma lahka, zato lahko močan veter pomeni nevarnost pri slabo opremljenih ostrešjih, strokovnjaki pa v tem pogledu tudi odsvetujejo večje nadstreške in priporočajo sidranje ostrešja v venec. O ustreznosti izbire kovinskih kritin veliko pove situacija v soseski stanovanjskih blokov na Ptuju, kjer so letos obnavljali streho, kar 60 odstotkov stavb pa je prekritih z Meltalovimi ploščami.

Sodobne kovinske kritine so na voljo v mnogih barvah in izvedbah. Plošče Metrapan so na voljo tako v trapezni kot strešniški obliki, ki po obliki in barvi posnema klasično opečno kritino. Linija Metrapan lahko tako zadovolji želje najrazličnejših kupcev. Plošče lahko namestimo na strehe skoraj vseh naklonov, saj so za pravilno odtekanje vode potrebne zgolj štiri stopinje naklona. Različne oblike in barve, nadstandardna izolacija (poliuretan, mineralna volna, stiropor ali filc) ter odlična vzdržljivost omogočajo, da plošče Metrapan zadostijo potrebam kupcev v kar največjem obsegu. Jasno je, da je ob gradnji vsake nove hiše ali prenovi katerekoli strehe razmislek o metrapanu zagotovo na mestu, saj bi bilo škoda, če tudi vztrajni privrženci opečnatih kritin tej seriji ne bi namenili pozornosti in se morda na koncu le odločili za njeno uporabo.