Delniška družba Creaton je letos praznovala 125-letnico izdelovanja strešnikov. Nemška družba ima osemnajst tovarn na enajstih lokacijah v Evropi. Pri pokrivanju ostrešij upošteva vse kulturne, zgodovinske in osebne oblikovne usmeritve. Pri Creatonu stavijo na najstarejšo, najnaravnejšo in zato najboljšo surovino na svetu, na glino. Uporabljamo jo že tisočletja, atraktivna in sodobna pa je še danes. V nasprotju z drugimi materiali uravnava vlažnost. Če je kakovostna in jo žgemo pri temperaturi nad 1000 stopinj Celzija, dosegajo strešniki vrhunsko trdnost, odpornost proti praskam in neporoznost. Želeno barvo ohranijo več desetletij. Zato pri Creatonu za svoje izdelke dajejo 50 let garancije. Ponujajo skoraj 1000 različnih bobrovcev in ponvastih strešnikov. Veliko število barv engob, glazur in oblik strešnikov omogoča veliko kombinacij.

Najkakovostnejša glina v Evropi

Med najnovejšimi pridobitvami delniške družbe Creaton, ki velja za vodilnega evropskega proizvajalca bobrovcev in ponvastih strešnikov, je nova tovarna na Madžarskem. Nemci so v neposredni bližini Slovenije, nedaleč od kraja Lenti, odkrili glinokop in nanj leta 2005 postavili tovarno za izdelavo zareznih bobrovcev Lenti 1. Po odličnih rezultatih so v letu 2008 zgradili še Lenti 2, takrat najmodernejšo tovarno strešnikov v Evropi. V njej izdelujejo strešnike »BALANCE« in »RAPIDO« ter dodatne elemente za streho. Njihova prodaja strmo narašča. Sprva so v Creatonu načrtovali, da bodo izdelki iz tovarne v Leentiju namenjeni predvsem slovenskemu, hrvaškemu, madžarskemu in avstrijskemu tržišču, pri čemer bi se stroški prevoza močno zmanjšali. A izkazalo se je, da kakovostni izdelki iz Lentija pogosto potujejo tudi v Nemčijo.

Creatonovo tovarno strešnikov v Lentiju so racionalno postavili kar na glinokopu. Surovino iz okoliških njiv prenesejo do tekočega traku. Ta jo zapelje do mlina, kjer se primerno zmoči in zmeša. Nato odpotuje v ogromno zorilnico, kjer v 5.100 kubičnih metrov velikem koritu počiva vsaj dva tedna. Ko je zrela za obdelavo, jo po tekočem traku odpeljejo v tovarno. Tam jo stisnejo, oblikujejo in porinejo v pripravljene modele. Oblikovane strešnike nato tekoči trak zapelje na kovinska stojala s šamotnimi opekami v 24-urno sušenje. Po sušenju strešnike engobirajo, nakar na šamotnih kasetah 24 ur potujejo skozi 140 metrov dolgo tunelsko peč. Ta jih opeče pri 1040 stopinjah Celzija, zaradi česar je kritina izjemno trdna in trajna. Nato zdaj že rdečkasto obarvani strešniki počasi zapuščajo območje vročine in ob postopnem ohlajanju pridejo na trak. Tam jih stroj poveže v snopiče, te pa zlaga v palete, ki jih postavijo na skladiščni prostor ob tovarni. Pred kratkim so v Lentiju dosegli rekord – v enem samem dnevu je iz tovarne odpeljalo 51 tovornjakov s strešniki, s katerimi so pokrili 130 enodružinskih hiš.

Vse pod nadzorom in sledljivo

Celotna proizvodnja strešnikov poteka brez dotika rok – vse opravijo stroji. Tovarna in njena okolica sta neverjetno čisti. Po tleh ni ne glinenega blata ne opečnih razbitin. Tekoči trakovi, ki so deloma speljani tudi pod zemljo, so dolgi en kilometer. Zaposleni v tovarni so računalničarji, ki nadzirajo številne računalniške povezave med zorilnico, mešalnico, sušilnico in pečjo. Brez premora delajo vse dni v letu. Šest zaposlenih v vsaki izmeni skrbi za nadzor kakovosti. Strešnike, na katerih se pojavi še tako majhna napaka, izločijo in zavržejo. V Creatonu trdijo, da je 99,8 odstotka njihovih izdelkov brez napak. Zadnji med preizkuševalci kakovosti je moški, ki s kladivcem udarja po vsakem pečenem strešniku in po zvenu ugotavlja, ali je končni izdelek kakorkoli poškodovan. Pri tem delu se zaposleni menjavajo na eno uro, da nepozornemu ušesu ne bi ušel neželeni ton. V Creatonu radi pokažejo tudi skladišče. Vsak strešnik je natančno označen. Iz oznak je razvidno, kdaj in iz katerega materiala je bil izdelan ter skozi katero linijo je potoval. Na vsaki paleti je zapisano, kdaj so jo povezali.

Vodilni v Creatonu že razmišljajo, da bi proizvodnjo razširili. Naslednja lokacija naj bi bila že določena. Madžarska glina je izredno čista in kakovostna ter brez primesi apnenca. Po žganju je močno obstojno rdeče barve. Ponaša se z odlično odzivnostjo na vlago. Pri preizkusih poškodovanosti se je izkazala za vrhunski material. Zato obstaja možnost, da bodo v primeru povečanja povpraševanja v Lentiju zgradili še tretjo tovarno. Kakovostne gline na 107 hektarjev velikem glinokopu bo zaradi nizkega stanja podtalnice dovolj še vsaj za 120 let izdelovanja strešnikov.