Pogosto je s plesnijo v kopalniških prostorih povezan tudi zatohel vonj. Poleg tega, da plesen deluje umazano, lahko trosi plesni povzročajo težave z dihalnimi potmi. Pojav plesni v kopalnicah in podobnih prostorih je vedno povezan z nastajanjem vlage v teh prostorih. Proti plesni lahko ukrepate sami.

V zadnjih letih se pogosto dogaja, da se plesni pojavljajo tudi v s kitom zatesnjenih fugah med stenskimi ali talnimi kopalniškimi ploščicami. Plesen na funkcijo fug ne vpliva, vendar je neprijetna z estetskega vidika. V našem življenjskem okolju obstaja v veliko vrst plesni. Zgovoren je podatek, da en gram hišnega prahu vsebuje več kot 3 milijone delcev plesni.

Vzroki za nastanek plesni

Najpomembnejši vzroki za razraščanje plesni so temperatura, vlaga in prisotnost hranilnih snovi. Temperatura od 20 do 30 °C je optimalna za rast plesni, nekatere vrste pa se množijo že pri 5 °C. Pod in nad to temperaturo se rast precej ustavi, vendar to še ne pomeni, da plesni odmrejo. Za kaj takega so potrebne precej nižje oziroma višje temperature.

Vlaga

Visoka vlažnost zraka ali dolgotrajno mokra podlaga izpolni drugi pogoj za rast plesni. Plesen sestoji iz približno 95 odstotkov vode, zato za razmnoževanje potrebuje vlago. Večina vrst se hrani s hranilnimi snovmi, topnimi v vodi. V kopalnicah je visoka relativna vlažnost pogosta, kjer ni urejeno prezračevanje. Zelo zatesnjene površine, na primer ploščice v kopalnici, vpijajo komaj kaj vlage, tako da nastanek plesni tu skoraj ni mogoč. Vendar pa je pri poroznih podlagah, kot je na primer silikonski kit, štukature nad ploščicami ali belež na stropu, občutno večja možnost za rast plesni.

Hranilno gojišče

Poleg temperature in vlage je tretji pogoj prisotnost organskega materiala, pogosto v zelo majhnih količinah. Za to zadošča že onesnaženje tal pri običajni uporabi kopalnice.

Zračenje

Da bi preprečili nastanek plesni, je treba nastalo vlago čim prej spraviti iz prostora. To lahko naredimo z odpiranjem oken, vklopom mehanskega zračenja ali, če nič od tega ni mogoče, poskrbimo, da so rešetke ventilatorja čiste. Nikoli pa ne smemo po prhanju odpreti vrat kopalnice. Vlago tako sicer hitro spravimo iz kopalnice, vendar pride v bivalne prostore, kjer lahko spet povzroči nastanek plesni. Pod ali nad vrati pa je lahko reža, ki v kopalnico dovaja suh zrak iz bivalnih prostorov. Zadnji, ki je uporabil tuš, mora stene in tla z brisačo ali krpo obrisati do suhega. Brisače raje sušimo zunaj kopalnice. Prav tako naj se perilo suši kje drugje ali v sušilcu, ki odvaja vlago. Če imamo v kopalnici urejeno ogrevanje, ga je priporočljivo vklopiti pred tuširanjem; prostor bo ne le toplejši, pač pa tudi vodna para, ki je pogoj za nastanek plesni, na ogretem zidu počasneje kondenzira.

Kaj narediti?

Če se je plesen razrasla na stenah ali stropu, se je lotimo tako: dobro očistite površino z raztopino belila (1 del klora, 3 deli čiste vode), po potrebi uporabite čistilne gobice. Nato površino dobro očistite z obilico čiste vode. Stene prebelite s posebno barvo proti plesni. Ta rešitev ponuja zaščito proti plesni za daljše obdobje.

Dolgotrajna zaščita še ne obstaja!

Resne situacije zahtevajo korenite ukrepe. Najprej je treba preveriti, kako globoko v steni ali zidu je plesen. Plesen se lahko razširi zelo globoko, v nekaterih primerih se lahko celo zgodi, da se plesen razširi v celotno steno. V takih ekstremnih primerih je treba steno ali del stene (plast, kjer se je plesen ugnezdila) podreti in na novo postaviti. Površine, ki vpijajo vlago, na primer štukature ali poslikane stene, oblecite z materiali, ki ne vpijajo vlage, na primer ploščicami.

Poceni odstranjevalci plesni

Na trgu obstaja veliko sredstev proti plesni in algam v kopalnici. Pri analizi se izkaže, da ti odstranjevalci plesni učinkujejo podobno kot razredčeno belilo. Belilo je le cenejše od popularnih sredstev. Vendar pozor: pri uporabi belila zaščitite oči in roke (za zaščito rok uporabite gospodinjske rokavice), prav tako morate dobro prezračiti prostor. Seveda pa morate potem, ko bo plesen izginila, razmisliti o tem, kako boste preprečili nastanek nove plesni.