K sedežni garnituri lahko kombiniramo vrsto dodatkov, kot so preproga, okrasne dekorativne blazine, tabureji, oblazinjene vaze in nenazadnje zavese, s katerimi damo končni značaj prostoru.

Preproga daje prostoru toplino, predvsem zaradi mehke sestave materialov. Pri nakupu preproge je pomembno, da se pozanimamo, iz kakšnega materiala je izdelana, saj nam bo to prišlo prav, ko jo bo treba očistiti. Izogibajmo se popolnoma umetnim sestavam. Takšna preproga je lahko sicer na videz zelo lepa, vendar jo je ob nastalem madežu težje očistiti kot preprogo iz volne, ki je tudi na otip prijetnejša. Zadnje čase so v trendu preproge z daljšimi, bolj poudarjenimi vlakni ali vozli, ki dajo preprogi poseben volumen, ki kar kliče, da stopimo nanjo. Take preproge so ponavadi enobarvne ali z rahlim mešanjem barv, ker je že sama struktura preproge precej bogata.

Preproge lahko kombiniramo tudi z okrasnimi blazinami na sedežni garnituri, kar že nakazuje na premišljeno izbiro dodatkov.

Okrasne blazine nam služijo tako za okras kot uporabo. Ponavadi z njimi dosežemo piko na i v končni podobi sedežne garniture. Poigravamo se lahko tako z obliko blazin kot z vrsto materiala in morebitnim vzorcem. Ker so okrasne blazine kar opazen dodatek, sploh če jih je veliko, je lepo, če se ujemajo tudi z drugimi dodatki v prostoru, kot so na primer cvetlični lončki, barva stene ali tapet in zavese.

Za lažjo izbiro so nekateri proizvajalci tkanin oblikovali že izbrane kombinacije, ki zajemajo blago za oblazinjeno pohištvo, blago za zavese, primerno tapeto in tudi preprogo. Posebnost teh kombinacij je, da je vse smiselno povezano, da ima neko rdečo nit, ki vse povezuje, ne glede na to, ali so si vzorci in barve različni – pomembno je le, da na koncu tvori celoto.

Nepogrešljiv dodatek k sedežni garnituri je tudi oblazinjen tabure. Tabureji so lahko različnih oblik in velikosti. Najbolj klasična oblika je oblika valja ali kocke. Če nam prostor dopušča, se lahko odločimo tudi za tabure večjih dimenzij, pri čemer pa je oblika že bolj pomembna, in sicer naj ustreza obliki sedežne garniture. Večji tabure ima tudi večjo uporabno vrednost, saj nam lahko služi kot podaljšek sedežne garniture ali pa stoji na sredi prostora in je uporaben kot samostojni sedež. Če bi radi dosegli še večjo funkcionalnost in atraktivnejši videz, lahko izberemo tabure z vdelanim lesenim okvirjem oziroma polico. Tako poleg sedeža pridobimo še odlagalno površino na primer za revije, knjige ali katerokoli drugo stvar, ki je pogosto v rabi in želimo, da je vedno pri roki. Ker se pri takem tabureju pojavi tudi element lesa, je lepo, če je lesni del barvno usklajen z drugimi lesenimi elementi v prostoru, da se ne bi pojavilo preveč različnih barv in materialov hkrati.

Oblazinjena vaza v prostoru predstavlja tako dekoracijo kot uporabni predmet, saj ima skorajda vsak v prostoru kakšno rožo. Tisti, ki nam je najljubša in najlepša, namenimo prostor v tej posebni vazi.

Vaza je samostoječa in stoji na tleh, funkcionalno pa jo lahko uporabljamo za zelene rastoče rože , suho cvetje … Če pa želimo doseči modernejši videz, vanjo postavimo bambusove palice, le paziti moramo, da ni preveč utesnjena med pohištvom, kajti pravi vtis dosežemo le, če stoji samostojno v prostoru.

Oblazinjene vaze so različnih oblik in velikosti. Za moderno opremljene prostore so atraktivne tudi vaze minimalističnih oblik z dodatki inoxa. Med materiali sta najbolj primerna usnje ali umetno usnje. Dekoracijo lahko poudarimo tudi s prešitjem, pri čemer lahko uporabimo sukanec kontrastne barve.

Če vazo izbiramo skupaj z usnjeno sedežno garnituro, imamo možnost, da je izdelana iz istega materiala kot sedežna garnitura, s čimer lahko v prostoru dosežemo izjemen učinek, še posebno, če je prostor velik, kjer vsak element govori zase.


Pri opremi prostora je pametno, da že vnaprej predvidimo, katere elemente si želimo in kakšnih dimenzij. Da ne bomo razočarani, če za dodatek k pohištvu, ki smo si ga vedno želeli, zmanjka prostora ali pa je utesnjen med ostalim pohištvom.

Tanja Žakelj Kosmač