Razvoj pasivne varnosti

Razvoj pasivne varnosti domov je potekal postopno. Prvi korak, nekje v drugi polovici osemdesetih let, je bilo uvajanje vse boljših ključavnic, predvsem cilindričnih, kar pa ni bilo dovolj, ampak je bilo cilindre treba tudi zaščititi. Kupci so najprej kupovali samo cilindre, ker pa so ti preobčutljivi za vlom, so nekateri obrtniki začeli izdelovati dodatne ščitnike. Lastnike cilindričnih ključavnic je bilo težko prepričati o nakupu dodatne zaščite ključavnice, ker niso želeli zamenjati cele kljuke in zaščitne plošče, ampak so v takih primerih pogosto samo namestili polovične ščitnike. Vse skupaj ni bilo ravno lepo, zaščita pa je bila vendarle večja.

Po letu 1990, še zlasti pa po letu 1993 so se ščitniki začeli prijemati in trg je tudi zaradi varnostnih razmer spoznal, da je zaščita potrebna, in to ne le delna, na primer z eno ključavnico, ampak celovita, s prečnimi zaporami, dodatnimi ključavnicami in vsem drugim. V nadaljevanju je bil edini logični korak naprej sistem, ki je vse to združeval. Varnostna vrata. Z jeklenim slepim podbojem, jekleno osnovo vrat in pločevino v sredini ter dodatnimi zaskočnimi elementi, ki dodatno otežujejo vlome.

Izbira glede na ogroženost

Dejstvo je, da še taka vrata ne morejo vedno preprečiti vloma, predvsem pa je tu pomemben dodatni vidik nadzora takih vrat. V nekem blokovskem stanovanju je nemogoče, da bi si vlomilec vzel pol dneva za vlamljanje, tudi če stanovalcev ves vikend ni doma. Zaradi dovolj velikega interesa pri pričakovanem izplenu pa lahko vlomilec konec koncev tudi razbije zid in vrata pusti nepoškodovana. Tudi zato moramo razred varnosti izbirati glede na oceno ogroženosti.

Varnostna vrata so kompaktna, imajo večtočkovno ključavnico, zavarovana so proti dvigu, imajo tudi protihrupno izolacijo, številna pa so določen čas (odvisno od razreda) odporna tudi proti ognju.

Ko že govorimo o sistemih varovanja, naj razložimo še to, zakaj je sploh potreben varnostni ščit cilindričnega vložka. Vlomilci ključavnice brez ščita največkrat lomijo. Imajo posebno pripravo, ki ima na koncu profil cilindra in jo enostavno nataknejo na ključavnico in zlomijo. Pri navadnem cilindru je za to potrebnih nekaj sekund, pri malo boljšem nekaj več, pred leti pa so izdelovali tudi posebno močan cilinder, ki naj bi bil odporen proti lomljenju, vendar so ga kmalu umaknili iz prometa. Z zaščitnim ščitom se predvsem prepreči ta prijem.

Celovita zaščita objekta

Sistem zaščite vrat je le eden od sistemov varovanja, pri čemer ne smemo pozabiti na zaščito drugih odprtin v objektu. Oken in drugih vrat. Kaj nam pomagajo najboljša vrata, če so zadaj vrata na vrt ali balkon slabše kvalitete ali pa je okno v pritličju povsem nezaščiteno? Tu lahko najdemo različne rešitve, kot so okenske kovinske rešetke, ki bi morale biti, če bi želeli res optimalno varnost, nameščene na notranji strani okna. Pri hišah ne smemo pozabiti, da je prva ovira že ograja, ki odvrne številne vlomilce. Na oknih je to rešetka, tudi varnostna folija na pritličnih oknih pomaga. Dobra zaščita je okenska ključavnica, ki bi morala biti obvezna tudi v vrtcih in šolah, kjer imamo okna nekoliko višje, tudi zaradi varnosti otrok v prostoru.