Škropivo iz čebule in česna

Uporabno je za zatiranje pršic in plesni ter pri porjavelosti krompirjevih rastlin. Če kuhamo lupine čebule, dobimo škropivo proti žuželkam. V 10 litrih vode namočimo pol kilograma narezane čebule in česna. Ko se tekočina neha peniti, jo razredčimo z desetkratno količino vode. S tekočino zalijemo zelenjavne grede in okolico sadnih dreves.


Škropivo iz kopriv (pozor – zelo smrdi)

Uporablja se za uničevanje listnih uši. Hkrati je tudi gnojilo, ki utrjuje krepkost in odpornost rastlin. Kilogram svežih kopriv namočimo v 10 litrih vode. Po 24 urah tekočino precedimo in poškropimo rastline z vseh strani. Kopriv ne namakamo dlje, saj začne učinkovitost pripravka plahneti. Postopek po potrebi ponovimo čez nekaj dni.

Tobak za zatiranje uši

Uši lahko zatiramo tudi s tobakom, namočenim v vodi.

Zatiranje polžev v vrtu

Za uspešno zatiranje polžev je potrebna kombinacija različnih tehnik. Najprej na vrtu odstranite vse, kar bi lahko polžem služilo kot skrivališče (deske, kamni, opeke). V bližini skrivališč, ki jih ne morete odstraniti (nizke veje žive meje, grede s pokrovnicami, lesene terase itd.), redno nastavljajte pasti, saj se bodo polži zadrževali predvsem v bližini teh pribežališč. Najenostavneje je, da polže sproti pobirate, pri čemer lahko v bližino rastlin, ki kažejo znake objedanja, nastavite kakšno desko, pod katero se bodo polži skrili pred pripeko, vi pa jih boste tako lažje našli. Uporabite lahko tudi bakrene trakove, s katerimi obdate rastline in jih tako zaščitite pred polži.

Uporabite lahko tudi pasti, na primer kozarec s pivom, vkopan v tla, ali kemične pripravke, ki jih bodisi v obliki zrnc posipate po tleh ali z njimi premažete lonce in obrobe gredic.

Za zatiranje polžev nikoli ne uporabljajte kuhinjske soli, saj boste povečali slanost tal, kar lahko prinese več škode kot koristi.