Ljudje in hrup

V prvih mesecih svojega življenja srečajo psički polno novosti, od družinskih članov in prijaznih sosedov do hrupnega prometa, otroškega vpitja in drugih neprijetnih zvokov. Že od majhnega se navadijo na celo paleto zvokov, vendar se v mestu vseeno lahko znajdejo v položaju, ki za mestni vrvež ni značilen.

Da se bodo znali vesti tudi v nenavadnih položajih in predvsem da bodo brez težav srečevali druge pse in se z njimi igrali, poskrbite za šolanje vašega mestnega psička. Vpišite ga v pasjo šolo, saj je trening v najnežnejši mladosti odločilnega pomena za oblikovanje značaja vašega ljubljenca.

Z lastnikom vsepovsod?

puppy1.jpg

Lastniki bi radi svojega psička vodili vedno s seboj, pri tem pa si ne želijo posebnih težav. Dokler so psi majhni, se slednjim verjetno ne bodo mogli izogniti, saj še ne vedo dobro, kako se kje obnašati. Priporočljivo je, da še zelo majhne psičke nesete s seboj v košari, opremljeni z njihovo najljubšo odejico. Tako psiček obiska zunanjega sveta ne bo doumel kot grožnjo, ampak kot skupni izlet z lastnikom.

Naučite pse na javni prevoz – avtobuse, vlake, taksije, saj se bo verjetno kdaj zgodilo, da jih ne boste mogli peljati z lastnim avtom. V svojem avtomobilu vedno poskrbite za čistočo in ljubljenčku pogrnite na zadnji sedež zaščitno pregrinjalo.

Pasja košara je prijateljica

puppy.jpg

Trening s košaro, ki ga uporablja večina pasjih trenerjev, je odličen način za uravnavanje pasjega instinkta po brlogu, v katerega se lahko umakne pred svetom. Košara naj postane njihovo zavetje, varen brlog za počitek in sprostitev. Tako se boste, ker boste vedeli, da je kosmatinec na varnem, sprostili tudi vi.

Pasja košara vam bo tudi pomagala, da boste psa naučili nadzorovati mehur ter ga navadili na razpored sprehodov. Če stanujete v bloku in se vašemu kosmatincu mudi na stranišče, za razliko od podeželja, kjer so psi večinoma zunaj, nima takojšnjega dostopa do travnatih površin. Navadil se bo počakati, da boste prišli domov ali našli prost trenutek.