Kuhinja z jedilnico in dnevna soba

Kuhinjski elementi so umeščeni v L-kot na drugo stran kopalniške stene in segajo skoraj do konca stene v izmeri cca 4,6 m. Predlagam, da kot na koncu zapolnite z manjšo mizico ali vitrino za steklovino, po želji. Predlagam, da sta prva kotna elementa vgradni hladilnik in dvignjena pečica, kuhalna plošča pa naj ima dovolj delovnega prostora na obeh straneh. Sledi pomivalni stroj, ki je lahko umeščen levo ali desno od korita, preostanek pa zapolnite s poljubnimi elementi po izbiri, ki lahko segajo tudi do stropa, kar bo verjetno najbolj praktična rešitev. Vsekakor pa v tem delu predlagam še dodatno dve strešni okni (zaporedno enega nad drugim), ki bosta v prostor prinesli oblico svetlobe in energije. Boste videli, razlika je fenomenalna!

V osrednjem delu predlagam večjo okroglo mizo, ki nekako preseka oglatost prostora in drugih elementov in je v tem delu dobrodošla vizualna sprememba ter centralni fokus, ki deli dnevni prostor in kuhinjo. Lepota tega prostora bo v odprtosti do stropa in vidnih tramovih ter stebru ob kuhinjski steni, kar bo prostor naredilo posebno unikaten. Če tramovi in steber niso v dobrem stanju, vam predlagam, da jih ponovno preoblečete z lesom, v barvi vaše izbire. Celotno površino sten do stropa pa lahko po izolaciji prekrijete z mavčnimi ploščami.
Svetloba: na vsak način vgradne halogenke ali reflektorji v območju kuhinjskega bloka, galerijska lučka med obema oknoma, točno pod tramom. Pravzaprav lahko ta svetlobni element umestite tudi na tram (reflektor) in ga usmerite v steno. Nad jedilno mizo je seveda najbolj priporočljiv večji lestenec, ki osvetljuje samo jedilni kot.

Barve pohištva: kuhinjski elementi so lahko po želji v bolj drzni barvi, morda visok sijaj temno rdeče (ali drugega tona), v poljubni kombinaciji s svetlim lesom. Iz enakega lesa so tudi miza in stoli.

Dnevna soba: pri postavitvi sedežne garniture imate pravzaprav dve možnosti. Izbrala sem eno od obeh, tako da je kotna zofa umeščena v zunanji kot in TV-omarice v nasprotnem kotu. Po želji lahko situacijo seveda obrnete, s tem da bo potem malo manj prostora za omarice. V vsakem primeru naj omare ne presegajo dolžine 2 m oziroma dolžine sedežne garniture.

Ker prostor ni preveč velik, bodite z barvami sten previdni. Po celotnem prostoru tako predlagam enotno barvo sten in stropa, tako da se obe ploskvi zlijeta ena v drugo. Edini kontrast v tem prostoru je lahko sedežna garnitura ali pa preproga.

Svetloba: stenska svetilka se ponovi nad in talna ob koncu sedežne garniture, na tram so umeščeni še manjši reflektorji, ki jih usmerite v različne kote sobe.

Darja Hughes, dipl. design. inter.