No, pa vam je uspelo! Vaše vprašanje smo vzeli pod drobnogled in kot lahko vidite, vam bomo tokrat na vaše pismo obširno odgovorili.

Najprej k prostorskem načrtovanju. Moram priznati, da imate res veliko želja ... Nekoliko preveč pravzaprav, čeprav sem vam skušala čim bolj ugoditi. A za vse žal ni bilo prostora. Na razpolago imamo skopih 118 m² – skopih glede na to, da govorimo o mansardi. Glede na že dane pozicije oken, instalacij, dimnikov in naklon strehe imamo pravzaprav kar nekaj omejitev. Ker niste posebej označili smeri stopnic, sem o tem ugibala. Srčno upam, da pravilno. V nasprotnem primeru bo treba pri vhodu zadeve nekoliko spremeniti.

Osebno nisem naklonjena preveč majhnim prostorom, zato se pri načrtovanju raje odločim za manj vsebine, a več kvalitete. V situaciji, ko so možnosti torej omejene, prednost namenjam glavnim bivalnim prostorom, ne pomožnim. Tako ne vidim nobene možnosti za dodatek študijske sobe, ki bi ustrezala arhitekturnim normativom, pa tudi ne za utility kot ločen prostor.

Vaše stanovanje tako obsega: dnevni prostor z jedilnico in kuhinjo, otroško sobo, spalnico z dvema vgradnima omarama, udobno kopalnico s savno in manjši delovni kot. Vsekakor vam svetujem, da ostanejo podporni stebri vidni in da stropa ne zapirate, saj bo tako stanovanje bolj zračno in energijsko bolje zapolnjeno. Prav tako predlagam tudi še nekaj dodatnih strešnih oken v predelu kuhinje. O posameznih prostorih pa v nadaljevanju.

Darja Hughes, dipl. design. inter.