Glede na zatečeno stanje, kar pomeni, da kuhinjo s podaljškom pohištvenih elementov v obliki črke L že imate, je prostor kar precej omejen, če hočemo slediti želeni vsebinski razporeditvi. Kuhinjski pult, ki sega v sredino prostora, bi na vašem mestu nekoliko podaljšala, lahko delno s steklom, saj v sedanji dolžini nekako ne deluje uravnoteženo v prostoru. Morda bi na tem mestu lahko umestili želeni barski pult, saj drugega mesta za to ne vidim.

Najprej k osnovam. Najbolj logično je, da iz kuhinje preidemo v jedilnico, nato v dnevno sobo in potem v spalnico. To pomeni, da je jedilnica sicer res nekoliko večja, zato sem v ta prostor umestila nekakšen delovni center, ki je pravzaprav v vizualnem smislu kos pohištva – nekakšna omara, ki se po potrebi odpre in spremeni v delovno mizo z računalnikom. Tako jedilnica dobi dve vlogi, ki se med seboj prav gotovo ne bosta prepletali, saj računalniški kotiček prav gotovo ne bo v funkciji, ko boste sedeli pri obedu za jedilno mizo. Takrat boste vrata omare preprosto zaprli in bo ta del deloval kot dodatni element pohištva.

V podaljšku stene na balkon sem umestila predelno steno v polni višini in dolžini 60 cm, kar omogoča malo boljši občutek v jedilnici in možnost osvetlitve tega dela stene. To je pomembno zaradi vzpostavitve ravnotežja z drugo stranjo. Omara za TV je v delu med oknom in steno, v drugem kotu pa še knjižne police, ki lahko segajo do stropa in so v barvi stene. Spet gre v glavnem za vzpostavitev ravnotežja in pravilno vsebinsko in estetsko zapolnitev prostora, da soba ne bo delovala neosebno.

Vašega predloga o rušitvi stene med spalnico in dnevno sobo nisem upoštevala, ker se mi ne zdi smiseln. Spalnica meri 12,6 m², kar je solidna velikost. Ker pa gre za prehodni prostor, sem se želela ogniti dodatnim vratom in sem tako v steno umestila drsna vrata, lahko tudi iz okrasnih barvnih stekel, ki so lahko podnevi odprta. Tako bo prostor deloval bolj povezano in večje. V kotu obvezno dodajte srednje visoko omarico/vitrino, z nadgradnjo slike in s kakšnim dodatnim svetlobnim telesom.

V spalnici, ki ima vsa okna obrnjena na jug, sem vgradno omaro umestila za posteljo, tako da zapolnjuje prostor v širini 120 cm in je pohodna ploskev dvignjena na višino vzglavja, dostop pa je omogočen po dveh stopnicah, ki obenem delujeta kot nočni omarici. Pri posteljni dolžini 200 cm je prehod še vedno 70 cm.

Darja Hughes, dipl. design. inter.