Dnevna soba velja za reprezentativen prostor, kamor največkrat povabimo prijatelje ali pa se v njem zbere družina. Minimalistično oblikovano pohištvo po navadi ni namenjeno večjim količinam predmetov, kot so knjige, posoda, kozarci in druge drobnarije, ki jih je v domu vedno veliko. Pogosto se zgodi, da je dnevna soba zaradi pohištva s premajhnim številom shranjevalnih površin  videti kot skladišče. Sodobni trendi na področju dnevnih prostorov ponujajo rešitev za vse, tako za tiste, ki imajo malo predmetov, kot za druge, ki ne vedo, kam s kopico drobnarij.

gube.jpg

Modularno pohištvo monumentalnih dimenzij

Odlična rešitev je v takšnih primerih moderno pohištvo večjih dimenzij, ki je razdeljeno v posamezne module z odprtimi policami in zaprtimi elementi. Barve in materiali ličnic spreminjajo takšno pohištvo monumentalnih dimenzij v razigrane in dinamične kose. Videti so privlačni in dokaj nevtralni, ponavadi pa jih postavimo ob vsej dolžini ene izmed sten. Takšno pohištvo lahko učinkovito uporabimo tudi kot del pregradnih omar.

modularno.jpg

Ni treba, da to tako zelo uporabno pohištvo sega do stropa. Če bomo posamezne kose namestili približno 30 centimetrov od tal, bomo ustvarili občutek lebdenja v prostoru. Prav toliko naj bodo elementi odmaknjeni od stropa. Z igro višine in kombinacijami elementov polno – prazno bomo dobili privlačno postavitev, ki bo imela dovolj shranjevalnih površin za vse predmete, ki jih ne želimo videti na policah.

Minimalizem velikih stanovanjskih površin

K bolj eksibicionističnim minimalističnim rešitvam se lahko zatečejo tisti, ki bivajo v dovolj velikem stanovanju, da vanj lahko brez težav shranijo vse predmete. Takrat postane dnevna soba galerijski prostor, v katerem so razstavljeni dosežki sodobnega oblikovanja. Uporabnost takšnih predmetov v tem primeru nima posebne vloge. Visok dizajn, uživanje ob lepem in udobnost so osnovne smernice pri postavitvah takšnih dnevnih prostorov.

minimalizem.jpg

Geometrijske oblike in igranje z barvami

Najnovejši trendi poudarjajo primarne oblike elementov, kot so krogla, kocka, stožec, valj… Ti vnašajo v postavitve dinamiko, moč in jasno izražene poudarke. Igre barv in materialov dovoljujejo širok razpon kombinacij; poudarek pa je predvsem na beli barvi, ki je kombinirana z naravnim lesom ali umetnimi materiali.

crna_dnevna.jpg

Police so še vedno uspešnica dnevne sobe

Police so še vedno sestavni del dnevnih sob, zato je knjižnica zelo dobrodošla. Uporabimo jih lahko tudi za odlaganje umetniških predmetov. Transparentne police pogosto uporabljamo kot pregradni elementi med posameznimi območji, na primer med jedilnico in dnevno sobo.

kup.jpg

Kuhinjski pult v dnevni sobi dobiva nov pomen

Zelo priljubljen del dnevnega prostora postaja tudi kuhinjski pult, ki ni več le točilni pult, temveč svojevrstna komoda z odprtimi policami in polnimi oziroma steklenimi ličnicami. Police, ki se odpirajo v dnevno sobo, lahko učinkovito nadomestijo klop z okrasnimi blazinami, zato ne bomo potrebovali dodatnih stolov in taburejev.