Če kuhate na elektriki, kuhalno ploščo izklopite nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v plošči še dovolj akumulirane toplote, da hrano primerno skuha. Ko voda zavre, zmanjšajte moč kuhalne plošče ali plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre. Vsak lonec naj ima svojo pokrovko - kuhajmo v pokritih posodah s pokrovkami, ki dobro tesnijo. Tako zmanjšamo porabo energije tudi do trikrat.

Velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode. Če je majhna posoda na veliki plošči, je povsem neizkoriščen obod, od kjer energija uhaja v zrak. Velikost posode naj bo primerna količini hrane. Uporabljajmo posode z ravnim dnom in dobro toplotno prevodnostjo.

Električno pečico izključimo približno 10 minut pred koncem peke, ker je v njej dovolj toplega zraka, da se jed speče do konca. Uporaba ventilatorja, ki je vgrajen v vse pečice Gorenje Eco , omogoča peko pri temperaturi, ki je za 20 do 40 stopinj Celzija nižja, s čimer privarčujemo veliko elektrike. Vrat pečice ne odpirajmo po nepotrebnem, saj pri vsakem odpiranju izgubimo 20 odstotkov toplote in povečujemo porabo električne energije.

Za pogrevanje živil je primernejša mikrovalovna pečica, saj prihrani kar do 70 odstotkov električne energije.