Hidromasažna oprema, kot so masažne kadi, kabine za prhanje in notranji ter zunanji masažni bazeni, je vse bolj iskana. Razlog je razumljiv: z vgradnjo tudi najbolj preproste hidromasaže se kopalnica spremeni v svojevrsten domači center za wellness. Pred odločitvijo o nakupu pa razjasnimo nekaj osnovnih vprašanj.

Je hidromasažna oprema luksuz?

hidro.jpg

V hitrem tempu sodobnega časa se čedalje bolj posvečamo zdravju telesa in duha. Biti hočemo vitalni, sproščeni in lepega videza, kar je danes dejanska potreba in ne neobičajna želja. Vsak dan pa vendarle nimamo časa za obisk savne, masaže, lepotnega salona ali centra za fitnes.

Čeprav je vgradnja hidromasažne opreme v domačo kopalnico precejšen strošek, vendarle ni luksuz. Danes je že običajen del notranje opreme, poleg tega pa vam prihrani denar za različne masažne in sprostilne terapije zunaj doma. In nikar ne mislite, da je uživanje v ogreti kopeli, polni mehurčkov, lenarjenje! Zdravstveni strokovnjaki trdijo, da bi si morali vsak dan vzeti nekaj časa samo zase in za sprostitev. Zakaj torej ne v masažni kopeli?

Kakšno hidromasažno kad ali kabino za prhanje izbrati?

hidro2.jpg

Osnovna smernica pri izbiri hidromasažne opreme za kad ali prho je prostor, ki ga imamo na voljo, potem pa finančne možnosti. Tudi majhne hidromasažne kadi in prhe imajo vse potrebne funkcije za celovito sproščanje in uživanje v ugodnih učinkih vodnih mehurčkov.

Hidromasažna oprema je seveda lahko tudi bolj razkošna. Če imate v kopalnici dovolj prostora, si privoščite razkošno kotno hidromasažno kad, ki je opremljena z dodatnimi šobami, razsvetljavo v različnih barvah (kromoterapija) ali napravami za dodajanje vonjav. Zagotovljeno boste uživali!

Je hidromasažna oprema varna?

hidro1.jpg

Hidromasažne kadi in prhe so varne pred udarom elektrike tako kot vsi drugi domači aparati, v katerih sta istočasno voda in električna napetost. Osnovna varnostna pravila zahtevajo strokovno vgradnjo opreme, kot so ozemljitev, uporaba primerne električne varovalke in onemogočen dostop do delov, ki so pod napetostjo. Vsi električni deli so izolirani in zavarovani pred stikom z vodo.

Čeprav boste v trgovinah našli tudi cenejšo hidromasažno opremo, se raje odločite za kakovosten izdelek kot za izdelek neznanega izdelovalca. Bodite pozorni na oznake in certifikate, kot je evropska oznaka CE, ki pomeni, da je izdelek skladen z zahtevami evropskega trga.

Kakšna je higienska ustreznost hidromasažne opreme?

hidro3.jpg

Kakovostna hidromasažna oprema je vgrajena tako, da se vsi deli za dovod, razvod in odvod vode (črpalke, cevovodi, šobe) samodejno izpraznijo po uporabi, s čimer preprečimo razvoj škodljivih mikroorganizmov, ki se bohotijo samo na mestih, kjer se zadržujeta voda ali vlaga. Če sta hidromasažna kad ali prha vgrajeni strokovno in če izvajalec spoštuje navodila izdelovalca, možnosti za zbiranje vode na posameznih mestih in razvoj bakterij ni.

Kakšen je terapevtski učinek hidromasaže?

hidro4.jpg

Kopanje v hidromasažni kadi in prhanje v hidromasažni kabini spodbudno delujeta na krvni obtok in osrednji živčni sistem organizma. Večina ljudi se po hidromasaži počuti sveže in sproščeno, brez napetosti in glavobola. Zelo ugodno vpliva tudi na osebe z nizkim krvnim tlakom.

Hidromasažo lahko uporabljajo praktično vsi – ne glede na telesno oziroma zdravstveno stanje ali starost. Dolžino hidromasaže prilagodimo lastnim potrebam, počutju in zdravju, kar velja tudi za moč vodnih curkov in dodajanje različnih sredstev v vodo.