Dejavnost podjetja Vovko se je od konca šestdesetih let razširila s ključavničarskih storitev in montaže varnostnih elementov na širši spekter. Tako se danes podjetje ukvarja z veleprodajo in maloprodajo stavbenega okovja ter varnostnih elementov, ponudbo pa zaokrožuje še prodaja in montaža protivlomnih vrat. Poleg vhodnih protivlomnih in notranjih vrat ter pripadajočega okovja lahko med drugim strankam ponudijo tudi elektronske pristope, dodatno zaščito oken, trezorje in posebne sisteme zaklepanja. S svojimi izdelki poleg individualnih kupcev oskrbujejo tudi druge trgovce in proizvajalce stavbnega pohištva ter gradbena podjetja.

Razvoj tehnologije

Varnostni elementi so zelo specifični. Zaradi njihove narave razvijalci nenehno iščejo nove tehnologije, ki bi preprečevale nepooblaščene vstope, hkrati pa poenostavile rokovanje. Dober primer so biometrični sistemi, ki za odklepanje ne zahtevajo ključa ali številčne kode, temveč zgolj prstni odtis katerega izmed nastavljenih uporabnikov. Ena izmed prednosti elektronskih sistemov je tudi beleženje vstopov, ki ga omogočajo nekateri modeli. Elektronske ključavnice ali biometrični čitalniki lahko v spominu shranijo več uporabnikov, ki jim lahko nastavimo tudi poljubno časovno omejitev vstopa, njihovo aktivnost pa nadzorujemo tudi do tisoč vstopov nazaj.

Temeljne spremembe pri varnostnih tehnologijah se odražajo tudi v montaži. Ta zahteva stalno usposabljanje serviserjev, ki se soočajo z novimi sistemi. Pri podjetju Vovko redno izobražujejo tako svoje kot pooblaščene monterje, ki skrbijo za strokovno vgradnjo različnih varnostnih izdelkov. K usposobljenosti veliko pripomorejo tudi dolgoletne izkušnje, ki ob hitri odzivnosti in svetovanju od nakupa do montaže zagotavljajo dobro uporabniško izkušnjo.

Protivlomna in notranja vrata

Prepoznavnost podjetja sloni na njihovi ponudbi vhodnih protivlomnih in notranjih vrat. Sprva so se omejili zgolj na vhodna vrata, nato pa so kot novost ponudili še notranja in garažna vrata. Notranja vrata italijanskega podjetja Barausse ponujajo v treh izvedbah – klasični, moderni in vratih nove generacije, znotraj teh razredov pa seveda najdemo več različnih modelov. Zadnja dva razreda izstopata zaradi inovativnega dizajna in različnih kombinacij lesa, stekla in aluminija ter izbire dodatkov, kot so aluminij, steklo, usnje in kristali Swarovski. Vrata so tehnično inovativna, saj ponujajo možnost kombiniranja levega in desnega odpiranja na istem krilu ter višino vratnega krila do 240 centimetrov.

Kupec lahko izbira med številnimi modeli kljuk za vrata in okna, vse od najnižjega do najvišjega cenovnega razreda, posebnost pa so kljuke priznanih oblikovalcev. Te so na našem trgu precejšnja novost in so namenjene zahtevnejšim kupcem, saj je poudarek na obliki kljuke, s čimer v naš dom vnesemo izstopajoč estetski izdelek.

Protivlomna vrata so na voljo v različnih izvedbah za različne objekte. V ponudbi so tako protivlomna vrata za stanovanja in hiše kot protivlomna vrata z elektronskim pristopom. Glavnino zaščite pred poskusom vloma zagotavljajo jeklena konstrukcija podboja ter vratnega krila in enajst zaklepov, ki preprečujejo nasilno ukrivitev vrat, obenem pa onemogočajo dvig vrat z nasadil in tako preprečujejo vlom. Zaradi svoje konstrukcijske zasnove in izolacijskih materialov ponujajo protivlomna vrata zelo dobro zvočno in toplotno izolacijo. Na voljo so v mnogih odtenkih in izvedbah, zunanja vrata za hiše pa so še dodatno zaščitena pred zunanjimi vplivi. Ponudba podjetja Vovko zajema vrata različnih varnostnih razredov. Drugi razred je najbolj razširjen in preprečuje vlom z najbolj pogosto uporabljenimi vlomilskimi pripomočki, tretji in četrti razred pa ponujata več. Vrata tretjega razreda so odporna proti težjemu vlomilskemu orodju, vrata najvišjega razreda pa se uprejo tudi nekaterim žagam ter vrtalnim orodjem.

V ponudbi imajo tudi protipožarna protivlomna vrata. Ta izpolnjujejo zahtevne kriterije za pridobitev protipožarnega certifikata ZAG in so namenjena predvsem poslovnim objektom in novogradnjam.

Vrnimo se k poti, ki jo je direktor Jože Vovko začel v Mariboru leta 1969. Ta ga je iz Maribora vodila v Ljubljano, kamor se je podjetje preselilo v začetku osemdesetih let in tu ostaja še danes. S širitvijo programa in novimi zaposlenimi so letos zgradili nov poslovni objekt v Logatcu na površini 3000 kvadratnih metrov, ki bo za začetek služil za skladiščne in proizvodne namene, v prihodnosti pa tudi kot poslovni in prodajni prostor.