Znebimo se muh

Dejstvo je, da muhe za razmnoževanje in prehranjevanje potrebujejo umazano okolje, na primer živalske odpadke ali razpadajoč organski material. Tam se jih oprimejo razne bakterije in virusi, zato postanejo nevarne prenašalke bolezni, ki so tudi eden glavnih razlogov za zatiranje teh nadležnih žuželk. Najbolj učinkovito se jih znebimo, če se jim bomo postavili po robu v vseh razvojnih fazah. Muhe se hitro množijo. Zatremo jih lahko le, če prekinemo njihov življenjski cikel. Zato moramo zatirati tako odrasle muhe kot ličinke. Muhe se ne razmnožujejo vedno tam, kjer smo jih opazili, saj so dobri letalci. Zato moramo vedno najprej poiskati razmnoževalno mesto in ga uničiti, odstraniti moramo hrano – gospodinjski odpadki naj bodo v zaprtih posodah. Pogosto ne moremo narediti drugega, kot da posežemo po insekticidnih sredstvih. Učinkovito zaščito pred muhami in tudi drugim mrčesom v naših bivalnih prostorih zagotovo dosežemo z uporabo univerzalnega insekticida proti vsem vrstam mrčesa v obliki aerosola, ki ga razpršimo po prostoru. Deluje takoj in tudi podaljšano, s čimer ohrani prostor še dolgo brez insektov, hkrati pa ga osveži s prijetnim vonjem. Če pa bi radi nanesli snov neposredno na površino, uporabimo univerzalni insekticid z razpršilko, ki ga razpršimo v stanovanjih po vratih, stenah in tleh oziroma povsod tam, kjer se zadržujejo muhe. Izdelek deluje kontaktno in ima podaljšani učinek, saj se oprime površine in tako zagotavlja dolgotrajno zaščito. Če površino vmes obrišemo z mokro krpo, je treba nanos obnoviti.

Komarji so lahko nevarni

V poletnih dneh so zlasti nadležni komarji. S to nadlogo se otepajo povsod po svetu, saj živijo v skoraj vseh podnebnih pasovih od tropov do arktike. So 3 do 6 mm velike žuželke z dolgimi nogami in vitkim trupom. Hranijo se z nektarjem in sadjem, samice pa poleg tega potrebujejo za tvorjenje jajčec obroke krvi, bogate s proteini. Najraje se hranijo na velikih sesalcih. Kako pogosto napadejo človeka, pa je odvisno predvsem od priložnosti. Samice imajo izredno dobro razvita čutila, s katerimi zaznavajo vonj telesa, toploto in vlago, ki izhlapeva iz telesa potencialnega gostitelja. Temu sledijo, dokler gostitelja ne najdejo. Večina komarjev se hrani od zore naprej, najbolj aktivni pa so zvečer. Ko se uležemo k počitku, nas njihovo značilno brenčanje opozarja, da iščejo žrtev.

Komarji so za človeka ena nevarnejših skupin žuželk, saj prenašajo povzročitelje številnih bolezni, na primer malarije, rumene mrzlice in podobno. Res je, da so to tropske bolezni, vendar so v sodobnem času, ko ljudje pogosto potujemo, te dežele in njihovi problemi postali tudi nam veliko bližji. Poleg tega se komarji širijo z enega konca sveta na drugega s transportnimi sredstvi. Pri tem gre za dvojno nevarnost: za možnost prenosa povzročiteljev bolezni in za možnost prenosa različnih insektov na novo območje. Za pike komarjev je občutljiva večina ljudi, pri nekaterih pa ti piki povzročajo močno srbenje, otekanje, nemir in nespečnost. Če mesto pika spraskamo, lahko povzročimo okužbo. Proti komarjem se bomo zanesljivo zaščitili z uporabo univerzalnega insekticida v obliki aerosola. Univerzalni insekticid aerosol razpršimo po prostoru in učinek je viden takoj. Poleg tega ima aerosol podaljšano delovanje, kar omogoča dolgotrajno zaščito. Prostor prijetno diši, dodani repelent pa preprečuje vrnitev mrčesa v prostor. Posežemo lahko tudi po univerzalnem insekticidu z razpršilko, ki ga nanesemo na površino. Uporablja se v bivalnih prostorih, kleteh, shrambah, na terasah, v kampih ter drugih odprtih in zaprtih prostorih. Ima dolgotrajen učinek in prijeten vonj ter je obstojen na svetlobi. Pazimo, da zaščito redno obnavljamo.