Pisma, kot je vaše, so mi vedno izziv. Zakaj? Ker je popolnoma jasno, da strokovnjak, ki je zasnoval vaše domovanje, po rezultatu sodeč ni ravno podkovan s področja logistike prostorskega načrtovanja. Najprej bi pripomnila, da je sicer velika dnevna soba (30 m²) v eni tretjini namenjena samo prehodnim potem (torej je hodnik v dnevni sobi!) zaradi lokacije in povezave vrat. Takšni situaciji se je treba vedno izogibati, da v prostorih ne nastajajo »prometni koridorji«, ki morajo seveda ostati povsem prazni in so namenjeni samo prehodni funkciji. Po drugi strani pa mi ni popolnoma jasno, zakaj bi nekdo lociral vhod v utilily kar iz dnevne sobe. To je popolnoma nedopustno, prvič zaradi vsebinske in estetske nesprejemljivosti in drugič zaradi že omenjenih razlogov. Torej brezpogojno predlagam vhod v utiliy iz predsobe. Prav tako mi ni povsem jasno, zakaj ste se odločili za dva različna talna materiala v enem prostoru. Morda ste menili, da boste tako prostor nekoliko vizualno presekali. A to bi mnogo elegantneje storili s stropom, vsekakor bi vam jaz svetovala enotno talno oblogo. Tudi različne tekstilne obloge naredijo razliko.

Res ste omenili minimalističen stil, ki je seveda slog vaše izbire in ni vezan na postavitev in umestitev opreme v prostor. To pomeni, da imate 30 m² dnevne sobe, ki jih morate nekako zapolniti, tako ali drugače, če ne želite, da boste imeli občutek popolne praznine in nedokončanega projekta. To v nadaljevanju pomeni, da je treba prostor vsebinsko zapolniti. Zaradi obilice prostora boste imeli na razpolago dve med seboj ločeni dnevni enoti, ki sta barvno in stilsko povezani, pa vendar lahko delujeta povsem samostojno. En kotiček je namenjen druženju, drugi pa gledanju TV in zabavi.

Prav tako je nujno, da v tako velikem prostoru namestite vsaj dve nižji omarici (nasproti sedežnih garnitur), eno visoko knjižno polico do stropa (ob steni utilityja) in še kakšen vizualno privlačen element (ob steni kurilnice). To je lahko kamin, akvarij, pianino, kakšna unikatna slika ali kos pohištva. Skratka, ta stena ne sme ostati prazna, ker bi to pomenilo nesorazmerje v občutenju prostora.

Darja Hughes, dipl. design. inter.