Prvi argument v prid čistilnikom je že število ročnih pripomočkov, ki jih potrebujemo za vsa opravila okoli doma, medtem ko visokotlačni čistilnik z različnimi nastavki omogoča, da vrsto del okoli hiše opravimo zgolj z eno napravo. Tokrat predstavljamo štiri Stihlove visokotlačne čistilnike za manj zahtevno in srednje zahtevno uporabo. V preizkus nam jih je zaupalo podjetje Unicommerce, ekskluzivni uvoznik Stihlovih izdelkov za Slovenijo.

Vsestranske naprave

Preskusili smo štiri čistilnike, namenjene občasnim in srednje zahtevnim uporabnikom: Stihl 108 K, RE 118 K, RE 128 PLUS in RE 142 K. Slednji doseže največjo tlačno moč (tudi do 150 barov), po drugi strani pa je prednost drugih manjša teža. Ta je zagotovo dobrodošla, saj so visokotlačni čistilniki zaradi široke uporabnosti razmeroma mobilne naprave. Čeprav so vse naprave opremljene s kolesi, tako da na ravnih površinah teža ni pomembna, se manjša teža izkaže za še kako dobrodošlo na razgibanih terenih, kjer kolesa niso uporabna. Že prvi vtis ob ogledu strojev je pokazal, da gre za kakovostne naprave brez vgrajenih cenenih materialov. Elementi so logično razporejeni in težko najdemo del, ki bi bil na izpostavljenem mestu in tako bolj dovzeten za poškodbo.

Vsestranskost takšnih strojev potrjuje tudi priložena dodatna oprema. Vsi modeli imajo serijsko dodani dve šobi; rotor šobo ter ploščato šobo, katere curek lahko še dodatno spreminjamo. Razen pri prvem modelu so vse 8-milimetrske cevi za večjo vzdržljivost armirane z jekleno mrežo. Stihl pri dolžini cevi nikakor ni varčeval, saj so vse dolge osem ali devet metrov (modela RE 128 PLUS in RE 142 K). Za navijanje cevi je priporočena uporaba navijalnega bobna, saj se osem metrov cevi ob ročnem navijanju hitro začne zapletati. Vsekakor pa so cevi kljub ojačitvi fleksibilne, tako da težav ne moremo iskati v strukturi cevi, temveč gre za pričakovane težave, ki jih imamo z vsemi dolgimi cevmi.

Stihl RE 128 PLUS in RE 142 K

Čistilnika RE 128 PLUS in RE 142 K, ki predstavljata zmogljivejši del tokratne predstavitve, vsebujeta nekatere rešitve za hitrejšo in lažjo uporabo. Vodni tlak lahko nastavljamo tako na čistilniku kot na šobi, kar se izkaže za posebej dobrodošlo pri čiščenju žlebov. Tako lahko nastavimo manjši tlak in varčujemo z vodo in elektriko, po potrebi pa brez ustavljanja tlak povečamo. Zaradi razmeroma velike porabe vode in elektrike močnejših strojev je tak način uporabe priporočljiv, omenjena stroja pa sta zaradi te funkcije posebej primerna za razgibana dela na težko dostopnih mestih. Oba čistilnika sta zmožna ustvariti tlak 150 barov, a je delovni tlak modela 142 K s 140 bari za pet barov močnejši od sorodnega modela. Razlika med napravama je tudi v vodnem pretoku, saj ima RE 128 PLUS razpon od 420 do 500 litrov na uro, tip RE 142 K pa ima spodnjo mejo pri 540, zgornjo pa pri 610 litrih vode na uro. Tako kot preostala dva čistilnika se tudi ta lahko priključi na toplo vodo do 60 oC, vsi pa imajo vgrajeno posodo za čistilo.

Vzdrževanje

Stihlovi visokotlačni čistilci so izdelani z mislijo na praktičnost. Kakovostni materiali in izdelava preventivno preprečujejo poškodbe in prekomerno obrabo. Domače vzdrževanje ne presega mej običajne skrbi, ki naj je bo deležen vsak domači stroj. Pravilno shranjevanje in uporaba strojev v predpisanih pogojih zagotovo pripomoreta k dolgi življenjski dobi, vsi predstavljeni stroji pa so serijsko opremljeni še z notranjim sistemom za mazanje.

Visokotlačni čistilniki s svojo široko uporabo hitro upravičijo nakup. Za najbolj uporabne se izkažejo pri čiščenju večjih posod, škafov in strojev ter pri vseh delih okoli hiše. Njihovo pravo uporabnost spoznamo šele po nakupu, ko hitro uvidimo, da jih lahko uporabimo v več primerih, kot smo sprva predvidevali. Naj gre zgolj za pranje avtomobila ali dvorišča, kmalu spoznamo, da širok spekter uporabe potrdi, da smo se z nakupom pravilno odločili.