Glede na namen ločimo med dvema vrstama senčil: notranja senčila, ki so dekorativnega in zatemnitvenega značaja, ter zunanja senčila, katerih namen je zaščita proti vročini.

Že pri nabavi strešnih oken se pozanimajte o celotni ponudbi senčil, ki je na voljo za posamezno strešno okno, in za sistem montaže. Nekateri proizvajalci imajo na strešnih oknih že predpripravljene nosilce, kar omogoča hitro in preprosto vgradnjo. Tako se lahko montaže lotite kar sami.

Pester izbor barv in kombinacij notranjih senčil omogoča različne učinke v prostoru, zato jih izbiramo glede na učinek, ki ga želimo doseči. Za spalnice in otroške sobe je najprimernejše senčilo siesta, ki v prostoru naredi popolno temo. Sončni vzhod je v poletnih dneh zgodaj zjutraj, kar nas lahko moti pri spanju. Senčilo siesta je na zunanji strani metalizirano, tako da odbija sončne žarke in omogoča popolno zatemnitev.

Senčilo plise je primerno za dnevne sobe in delovni kotiček. Prostor je delno zasenčen, tako da z gubami senčila ustvarimo prijeten ambient razpršene svetlobe. To senčilo preprečuje tudi bleščanje. Roloji v prostoru dajejo podoben učinek, vendar imajo videz enotne ploskve. Žaluzija je primerna za prostore, v katerih potrebujemo usmerjeno svetlobo, torej v kuhinjah in ateljejih. Žaluzija se po stranskih vodilih premika navzgor in navzdol, z uravnavanjem lamel pa lahko nadzorujemo tudi vpadni kot sončnih žarkov.

Senčila niso samo dekorativnega značaja, lahko so veliko več. Zunanje mrežasto senčilo zadrži do 80 odstotkov sončne svetlobe in hkrati v prostor prepušča dovolj svetlobe. Njegova prednost pred roleto je, da je v najhujši vročini, med dvanajsto in drugo uro, prostor še vedno osvetljen. Zunanja roleta prostor popolnoma zatemni, vendar omogoča učinkovitejšo zaščito pred vročino. Izboljša toplotno in zvočno izolativnost ter omogoča dodatno protivlomno varnost.