Cilj prenove je dnevna restavracija odprtega tipa s 60 do 80 sedišči. V njej naj bi se prehranjevali študentje in uslužbenci poslovne zgradbe, pa tudi zunanji gostje. Možna bi bila tudi občasna uporaba za posebne priložnosti.

Tematika. Restavracija je opremljena s pridihom sloga art nouveau, kar se odraža v okrasju, svetilih, grafikah, pohištvenih detajlih in predvsem v izboru kombinacije barv.

Gradbeni posegi. Potrebna je bila popolna sanacija vseh napeljav, tal (z izravnavo in aplikacijo PVC), tekstila in keramike. Strop smo sanirali z odstranitvijo Armstrong plošč. Nov strop je izdelan iz mavčnih plošč in se v večji jedilnici nivojsko deli. Nove pregradne stene so narejene iz mavčnih plošč. Stene so bile obdelane z opleskom, ponekod pa s tapetami in delno s kovino.

Prostorsko planiranje. V zatečenem stanju je bil prostor razdeljen samo na kuhinjski in jedilni del, s pogledom na neposredni dostop do kuhinje. Gre za bivšo šolsko kuhinjo, z dohodom samo iz notranjosti zgradbe in ločenimi sanitarijami. Zaradi opisanega cilja prenove je bilo potrebno ponovno prostorsko planiranje, pri katerem smo objekt razdelili na dve ločeni jedilnici, točilni pult, skupne prostore, pregrado med jedilnico in kuhinjo (z dvema ločenima dostopoma do kuhinje in prostora za servis) ter solatni bar. Da bi zagotovili zunanji dostop, smo morali narediti vhod v restavracijo z zunanje strani, potrebna pa je bila povezava tudi z notranje strani zgradbe. Pomemben dejavnik planiranja je bil omogočiti možnost zapore posameznih segmentov, in sicer v primerih, ko bi restavracijo uporabljali za posebne namene. Zato smo v vse odprtine umestili skrita steklena drsna vrata.

Razsvetljava. Restavracijo razsvetljujejo vgradne halogene svetilke. V območju stropnih nivojev so umeščene neonske svetilke, nad mizami in točilnim pultom viseče luči, na nekaterih mestih pa še leddiode.

Okrasje in barve. V glavni jedilnici prevladuje kontrast igrive barvne kombinacije zlate in vijolične, s poudarki srebrne kovine. Prostor v ozadju poživi kombinacija rdeče in turkizne, ki sta barvi vseh skupnih prostorov. Posebna soba, namenjena zaključenim skupinam, je prostor višje kakovostne ravni. V njej prevladuje kombinacija elegantne črne in zlate barve, tla pa so prekrita s tekstilno talno oblogo.

Darja Hughes, dipl. design. inter.