Po besedah Andreje Lavrin njihovo pohištvo sodi v kakovostni srednji in višji srednji cenovni razred. Kupcem ponujajo izključno pohištvo iz lastne proizvodnje za skoraj vse bivalne prostore od spalnic, otroških in mladinskih sob, predsob, dnevnih sob, pisarniškega pohištva, jedilnic, miz, stolov, sprejemnic in posteljnih podov do vrtnega pohištva in servirnih vozičkov. Kar zadeva seznanjanje z novostmi v pohištveni industriji, so ves čas na tekočem.

»Vsako leto obiščemo nekaj večjih mednarodnih pohištvenih sejmov, tako smo letos obiskali nemška sejma v Kölnu in M.O.W. v Bad Salzuflenu ter sejem v Milanu. Na vseh smo se lahko ponovno prepričali, da modne smernice še vedno narekujejo predvsem ravne in enostavne linije ter elegantne in čiste oblike. Še vedno je veliko kombiniranja lesa z različnimi drugimi materiali, kot sta steklo in kovina. Vse temelji na minimalizmu, kar pomeni 'manj je več'. Kar zadeva barve, še vedno prevladuje pohištvo v barvi oreha in pohištvo visokega sijaja različnih barv, ki se mu pridružujeta hrast in bukev kern. Veliko je tudi pohištva v črni ali beli barvi, največkrat pa gre za spretno kombinacijo obeh. Lahko rečemo, da je ta kombinacija brezčasna in večno moderna,« pravi Andreja Lavrin.

Tridimenzionalni izrisi za lažji nakup

Kar zadeva hišno ponudbo, med drugim izpostavlja programe v barvi oreha, denimo dnevne regale, spalnice in jedilniške sete, torej stole in mize, napoveduje pa novost – kombinacijo hrasta in belo-črnih ličnic. V tem primeru bo šlo tako za spalnico kot tudi dnevno sobo in jedilnico. Tudi pri novih jedilniških mizah in stolih prevladujeta črna in bela barva ali kombinacija obeh. Seveda je ne glede na modne smernice in dejansko ponudbo pohištva v salonu vedno najbolj pomemben kupec. Andreja Lavrin zagotavlja, da radi prisluhnejo željam svojih strank in jim poskušajo vsestransko olajšati nakup: »Ponujamo jim privlačne prodajne pogoje – poleg nakupov na obroke, recimo prek trajnika, jim lahko ponudimo tudi negotovinsko plačevanje s plačilnimi karticami ali 5-odstotni gotovinski popust. Svojim kupcem ponujamo tudi svetovanje. Lahko jim izdelamo 3D-izris postavitve pohištva v prostoru.

Tako dobijo boljšo predstavo, kako bo novo pohištvo videti v njihovem stanovanju, kar jim olajša odločitev pri izbiri. Prednost naših salonov je tudi brezplačna dostava, vnos in montaža pohištva ter odvoz embalaže.«

Cilj ni več množica ljudi, temveč posamezni kupec

Vladka Zahrastnik pravi, da se v njihovem podjetju, ki prav tako sodi v kakovostni srednji in višji cenovni razred, redno izobražujejo in informirajo v tujini. Tudi oni so bili na letošnjih pohištvenih sejmih v Kölnu in Milanu in opazili so, da vse širša uporaba interneta precej zmanjšuje vrednost fizične prisotnosti na omenjenih velikih razstavnih prostorih. Po besedah Vladke Zahrastnik sta med ključnimi novimi poudarki individualizacija in še večja težnja h kakovostni izdelavi: »Zaznali smo, da je velikoserijska izdelava pohištva v upadu, saj postaja slednje vse bolj prilagojeno željam posameznega kupca ... V porastu je pohištvo, izdelano s plemenitejšimi furnirji v kombinaciji s frontami visokega sijaja. Kar zadeva naš rang pohištva, je vgrajeno le izbrano kakovostno okovje, ki izpolnjuje najbolj zahtevna pričakovanja kupcev.« Njihovo podjetje proizvaja pohištvo, namenjeno opremi spalnic, predsob, dnevnih in mladinskih sob ter domačih pisarn. »Pohištvo prodajamo na sedemnajstih različnih trgih, svoj položaj pa si utrjujemo s poslovno korektnostjo in izpolnjevanjem obljub. Naša posebnost je izdelava pohištva po naročilu,« poudarja Vladka Zahrastnik.

Najdražja je bio omara, najcenejše »kocke«

Ko smo jo povprašali o konkretnih cenah, je dejala, da med najdražje kose v njihovi ponudbi sodi omara iz programa Xara – gre za tako imenovano bio pohištvo –, saj je izdelana iz okolju in ljudem prijaznih materialov, poleg tega s svojo funkcionalno obliko ponuja popoln izkoristek prostora, stane pa 1.196 evrov z DDV. Kar zadeva najcenejše kose, pa Vladka Zahrastnik pravi, da so že od 78 evrov dalje naprodaj nizki regali, »kocke« različnih dimenzij. Med kupci so zelo priljubljene, saj jih je mogoče postaviti drugo poleg druge v različne samostojne celote, primerne za vse prostore v stanovanju.