Otroci se pogosto znajdejo tudi tam, kjer jih v danem trenutku morda le ne bi hoteli – med nogami in vrtnimi gredicami. Tudi če ni vedno praktično, si zapomnite: otrok želi pomagati na vrtu. Zato se predajte in vrtnarite skupaj z otrokom in ob tem uživajte.

Preden se lotite skupnega vrtnarjenja, otroku določite mejo med prostorom, namenjenim igri, in tistim, ki je namenjen vrtnarjenju. Slabi dve leti star otrok bi razliko že moral razumeti. Le vztrajni bodite. Zelenico namenite igri in počivanju. Poskrbite, da bo nekaj sence – če ni možnosti zasaditve dreves, uporabite senčnik. Na utrjenih poteh se lahko otroci vozijo s kolesom in skirojem, v peskovniku lahko kopljejo in gradijo gradove iz peska. Kljub vsemu pa le dobro premislite, ali želite imeti mivko v bližini hiše. Kajti ko enkrat spustite otroka v mivko, jo boste imeli povsod – tudi v hiši.

Poskrbite za varnost otroka

Tudi pri izbiri rastlin, ki bodo krasile vaš vrt, bodite pozorni na otrokovo varnost. Izberite bolj trpežne rastline, ki bodo prenesle nalet žoge in drugih letečih predmetov, ki jih med igračami nikoli ne zmanjka. Med trpežne rastline lahko uvrstimo tako zimski jasmin, panešpljico kot tudi forzicijo. Veliko pozornost namenite tudi strupenim rastlinam. Če le mogoče, jih ne sadimo v bližini površin, namenjenih igri otrok. Če so že tam, jih zagradimo z višjo ograjo oziroma kako drugače preprečimo dostop radovednih otroških prstkov.

Pravi magnet za otroke je voda. Če imate na vrtu večji ribnik, ga zagradite z ograjo, mrežo lahko položite tudi čez vodno gladino. Kot alternativo lahko v vrt postavite manjši ribnik z vodometom s podzemnim rezervoarjem vode. Tudi ko se bo otrok v vročih poletnih dneh igral z vodo, ga imejte ves čas na očeh.

Vrtna zabava

Če imate še tako majhen vrt (pri večjih teh težav ne bo), del gredice posodite svojemu otroku, vnučku. Na gredice lahko posadite fižol ali grah, sončnice, kakšno dišečo jagodo. Obvezna sta tudi korenček in redkvica. Otroke spodbujajte, da vrt redno obiskujejo, pomagajo pri vzgoji rastlin in pobiranju pridelkov. Še posebej bodo srečni, če bodo lahko sami določili, katere plodove bodo nabrali in prinesli, da jih spečete na žaru ali skuhate za kosilo. Če na svojem vrtu nimate prostora za zelenjavni vrt, lahko vrtnine gojite tudi v posodah na terasi. Primeren za to je predvsem paradižnik.