Severna lega in senca sta dejavnika, ki narekujeta ureditev tega dela vrta. Predlagam, da uporabite svetlejše materiale, ki bodo ustvarili bolj prijazen videz. Namesto naštetih materialov se raje odločite za kombinacijo starih in novih tlakovcev in na tak način ustvarite vzorce in obrobe. Glede na to, da so površine majhne, vam odsvetujem preveč živahno zasnovo, saj lahko tako hitro ustvarite zmedo namesto umirjenega dostopa do vašega doma.

Predlagam, da kupite približno polovico novih tlakovcev in z njimi obdelate pas ob hiši in pot do vhodnih vrat. Prav tako naj bo iz njih obroba dovoza v garažo. Stare tlakovce uporabite kot polnilo – osrednji del na dovozu. Pazite, da bodo stari in novi tlaki skladni. Ta rešitev je smiselna, če boste tlak zamenjali sami. Če boste dela naročili, pa je delež nekaj kvadratnih metrov novih tlakovcev pri celotnem strošku zanemarljiv.

Za novo pergolo izberite ovijalko, ki uspeva v senci. Izogibajte se prebujnih vrst, saj bo prostor tako pretemen. Morda se odločite za plezavo hortenzijo (hydrangea petiolaris) in jo posadite ob vogalni steber. Rastlina bo tako imela še dovolj svetlobe, nadstrešek pa ne bo preveč zasenčen.

Predlagam tudi, da na tem delu sploh ne posejete trate, ampak posadite tri manjša drevesca, na primer kroglaste javorje (Acer platanoides Globosum), pod nje pa zimzeleno podrast. Lahko se odločite za dve vrsti rastlin in oblikujete zanimivo linijo. Predvrt bo tako dovolj živahen, hkrati pa bo deloval elegantno in skladno.

Če tudi vi želite, da vam v naši rubriki svetujemo, pošljite na naš naslov vprašanja s čimbolj izčrpnim opisom, merami in fotografijami. V vsaki številki bomo odgovorili na eno izmed vprašanj, ki bo zanimalo čimveč bralcev.

Simona Klokočovnik