Določeni šamponi za živali lahko povečajo ali zmanjšajo možnost za nastanek alergije. Mnoge veterinarske klinike in trgovine za male živali imajo  posebno ponudbo izdelkov za lastnike, ki so občutljivi na prhljaj živalske kože in sestavine, ki so v izdelkih za nego živali.

Redno čiščenje in prezračevanje stanovanja

Prav tako lahko mnogi preparati za lepši vonj preprog, ki vsebujejo smukec, povečajo alergične reakcije in draženje pri asmatikih. Mnogi so občutljivi tudi na prah in pršice. Da jih odstranite, je treba redno čistiti in prezračevati stanovanje. Mnogi izdelki za dom vsebujejo sestavine, ki poslabšujejo alergije. Zato je priporočljivo redno tedensko čiščenje z mokro krpo. Če so vaše težave prehude, naj to delo opravijo drugi člani družine.

cist_zrak.jpg

V zadnjem času naletimo na oglase za razpršilce pod pritiskom za odstranjevanje prahu z računalniških zasloov in drugih mest, ki jih težko dosežemo.  Če imate dihalne težave, teh izdelkov ne uporabljajte; znano je, da so povzročili že številne hude alergije, vključno z napadi astme. Če jih morate nujno uporabiti, naj to stori namesto vas nekdo drug. Potem sobo dobro prezračite in preverite, ali je ozračje čisto. Šele potem se vrnite v prostor.

Poostrite nadzor nad škodljivimi alergeni

Zavedajte se, da so podobni aerosolni razpršilci pod pritiskom nevarni tudi otrokom in odraščajočim mladostnikom. Ti izdelki so popularni kot inhalatorji, ki uživalca povzdignejo in delno omamijo. Aerosoli ostanejo v pljučnih mešičkih mnogo dlje od običajnih inhalatorjev in drog. Če jih imate  doma, poostrite nadzor nad njimi.

pralni_stroj_perilo.jpg

Nevarni alergeni se skrivajo tudi v detergentih za pranje perila. Na njih in tudi na mehčalec so mnogi alergični. Oprana oblačila so ves dan v stiku s kožo, kar se pri občutljivih ljudeh lahko izrazi v obliki alergij. Detergente lahko učinkovito nadomestijo kroglice za pranje, ki jih položite v pralni stroj skupaj s perilom. Zmehčajo perilo in odstranijo umazanijo, ne da bi povzročile alergične reakcije.

Preverite, kakšne izdelke imate doma in škodljive odstranite. Četudi niste alergični, se zavedajte, da lahko zaradi stalne izpostavljenosti škodljivim sestavinam organizem postane bolj občutljiv. Zaščitite družino pred alergijami in zmanjšajte navzočnost škodljivih alergenov v stanovanju.