Ja, vajino majhno montažno hišico sem bržkone obrnila na glavo. Pravzaprav sploh ni tako majhna. Ker so zgolj tlorisni podatki, ki sta jih poslala, premalo, o bolj korenitih posegih bolj ugibam. Vsekakor bi za optimalno rešitev potrebovala celoten sklop obstoječe gradbene dokumentacije. V odsotnosti teh podatkov lahko o nekaterih stvareh le ugibam in tako predlagam samo zelo okvirno idejno skico.

Po vašem predlogu sem vhod prestavila na drugo lokacijo, ki je nekako res bolj smiselna. Pritličje se razdeli na dve polovici: v prvem delu je funkcionalni del in v drugem bivalni del. Tako sem prostore pri vhodu razdelila na vhodni prostor z vgradno omaro, manjšo kopalnico, kabinet in kuhinjo. Stopnišče, ki sega tudi v ta prostor, je dostopno iz dnevne sobe, nikakor pa se ne strinjam, da bi ga v celoti pomaknili v dnevni prostor, saj s tem izgubite preveč kvalitetnega bivalnega prostora. Videli boste, da je v namen dostopa do stopnic narejen preboj v nosilno steno, nosilnost se prenese na steber takoj ob koncu stopnic. Seveda je tak premik nujno še stvar statične obdelave in novih gradbenih načrtov.

Upoštevala sem vašo željo po odprtosti prostora in sem torej kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo povezala. Tako je tudi pri obstoječi tlorisni kvadraturi dovolj prostora in bi bilo širjenje hiše pravzaprav nesmiselno.

V etaži sem umestila tri dovolj prostorne spalnice, ki jih seveda lahko funkcionalno drugače izkoristite, kopalnica je dovolj velika tudi za dodatni pralni stroj ali shrambne police.

Darja Hughes, dipl. design. inter.