Plavalni bazen, ki ga lahko postavimo ob hiši ali celo pod njeno streho, je zato ena privlačnejših alternativ, ki naš bivalni prostor tudi polepša. Odmaknjeni od vsakdanjega hrupa in naglice lahko v svojem intimnem rekreativnem in sprostitvenem kotičku kadarkoli, sami ali v krogu svojih prijateljev, uživamo in si nabiramo energijo.

Pred bližajočo se poletno sezono vam tokrat predstavljamo različne vrste bazenov. Med plavalnimi bazeni različnih oblik lahko izberemo montažnega, betonskega, liner ali bazen iz poliestra.

Montažni bazen

Z nakupom montažnega bazena si lahko ustvarimo lastno poletno kopališče na hiter in cenovno najugodnejši način. Montažni bazeni so najpogosteje okrogle ali ovalne oblike, sestavljeni iz povezanih kovinskih obodov in notranje obloge iz PVC-folije, ki skrbi za vodotesnost in jo lahko po potrebi zamenjamo. Izbiramo lahko med samostoječimi ali vgradnimi montažnimi bazeni. Samostojno lahko stoji bazen okrogle oblike, globok do 1,2 metra. Po koncu kopalne sezone ga pospravimo ali pa ga le pokrijemo in pustimo napolnjenega z vodo.

Za bazene ovalnih oblik je potrebna dodatna oporna konstrukcija. Navadno so večjih dimenzij, zato so praviloma delno ali pa v celoti vkopani v tla in zahtevajo strokovno izvedbo vgradnje. So nekoliko dražji od okroglih.

Montažni bazeni so opremljeni s črpalko in filtrom ter omogočajo vgradnjo dodatne opreme tako kot pri drugih bazenih, kot so denimo luči, masaža in protitok. Če je montažni bazen izdelan kakovostno in postavljen pravilno, nam je lahko v veliko zabavo in veselje, primerna rešitev pa je tudi za tiste, ki ne želijo žrtvovati svojega vrta.

Klasični bazen

Klasični, tj. zidan ali betoniran bazen je bil pred prihodom novih materialov edina možnost postavitve lastnega kopališča. Še danes velja za najboljši, kakovosten in obenem najdražji način gradnje bazenov, pri katerem pa se hitro pozna vsaka napaka, ki nam lahko kasneje povzroči nemalo preglavic. Zato mora biti projekt dobro izdelan, z natančnimi statičnimi izračuni, ki upoštevajo nosilnost tal. Razlika med zidanim in betoniranim bazenom je v podrobnostih gradnje bazena.

Zidani bazeni so sestavljeni iz betonske talne plošče, ki jo obdajajo betonski bloki. Zidaki so lahko tudi toplotnoizolacijski iz stiropora. Osnova se pri obeh načinih prevleče z nerjavečimi obrobami iz PVC-kaširne pločevine, antimikrobno plastjo in bazensko oblogo.

Betonirani bazeni se od zidanih razlikujejo po tem, da so grajeni iz armiranega vodotesnega litega betona.

Klasičen bazen je lahko obložen s keramičnimi ploščicami ali le prebarvan s posebno barvo za bazene. Modna obloga je tudi stekleni ali plastični mozaik. »Stekleni mozaik sodi med najdražje, najlepše in najbolj trpežne materiale, primerne za zaščito sten bazena,« so povedali v podjetju Aquagrad iz Ljubljane.

Klasični bazen lahko opremimo z vso razpoložljivo bazensko tehniko in opremo, pač odvisno od želja in od tega, čemu je bazen namenjen (samo priložnosti ohladitvi in sprostitvi ali tudi rekreaciji). Poglavitna prednost klasičnih bazenov je popolna oblikovna prilagoditev potrebam in željam posameznikov, ne smemo pa pozabiti, da je treba zanj pridobiti gradbeno dovoljenje. V podjetju Remax prav zaradi naštetih prednosti opažajo največje povpraševanje po zidanih in betoniranih bazenih, saj je glede na kakovost vgrajenih materialov cena še vedno sprejemljiva.

Liner bazeni

Novejša različica, ki se je uveljavila na trgu, so liner bazeni, ki jih odlikuje predvsem dolgoletna vodotesnost. Osnova postavitve je betonska podlaga, za stene pa se uporabljajo različne tehnike in materiali, denimo lesene konstrukcije, stiroporni, betonski, siporex ali opečni zidaki, pločevinasti elementi iz 2 mm debele pločevine z oporniki ali sestavljive plastične konstrukcije. S stiropornimi zidaki je gradnja najbolj enostavna in zato primerna tudi za samograditelje. Gradimo vsako vrsto zidakov posebej, vgradne elemente sproti vgrajujemo v stene bazena. Nekateri se sicer gradnje takega bazena raje lotevajo na klasičen način, torej z vgrajevanjem betonskih zidakov, ki so med drugim tudi toplotno bolj izolativni.

Če si na vrtu želimo bazen, ki bo videti nekoliko drugače, potem je poliestrski bazen prava izbira. Odlikuje ga estetski videz gladkih in tekočih linij, ki jih dosežejo z uporabo posebne tehnologije. Izdelan je iz poliestrske smole in steklenih vlaken, ki jih vlivajo v kalupe različnih oblik in dimenzij. Vgradnja bazena je enostavna in hitra. Ob pravilnem načinu vzdrževanja ga odlikuje tudi dolga življenjska doba.

Zunanji ali notranji bazen?

Če zunanji bazeni že dolgo niso več le prestiž za petičneže, pa za notranje tega zagotovo ne moremo trditi, saj so bistveno dražji od zunanjih. Kljub temu je zanimanja za notranje bazene vedno več, saj ponujajo možnost rekreacije čez vse leto. Še vedno pa je največ lastnikov zunanjih bazenov. Razlogi so različni, naj bo to sonce, svež zrak ali pa občutno višji stroški pri gradnji in vzdrževanju notranjih bazenov.