Strinjam se z vami, da združite shrambo in obstoječo kuhinjo, kajti dimenzije obstoječe kuhinje ne zadoščajo, da bi umestili vse želene elemente, povečani prostor pa je že laže opremiti v funkcionalno kuhinjo. Obe okni ohranite, saj bo prostor svetlejši. Narisala sem vam eno od možnih variant. Menim, da tako razporejeni elementi omogočajo, da umestite vse želene elemente in razne gospodinjske strojčke.

Predlagam, da v otok umestite štedilnik in pečico, v podaljšku pa uredite spuščeni del otoka, ki lahko služi kot delovni ali jedilni del. Ob shrambni steni do okna umestite visoke omare. V te izvlečne elemente lahko shranite hrano, posodo in v zadnjo strojčke.

Delovne površine je veliko med oknoma in tudi pomivalno korito je vezano na obstoječo instalacijo. Prostostoječ hladilnik umestite na koncu delovne površine v kot. Viseče omarice lahko obesite med oknoma.

Med kuhinjske elemente umeščam barvano steklo. Vzdrževanje je enostavno, steklene površine pa vzdržljive. Steklo naj bo žive oranžne barve, medtem ko je lahko kuhinjsko pohištvo bele ali smetanaste barve. Delovni pult naj bo v barvi pohištvenih elementov. Tlak naj bo v enaki barvi in materialu kot v drugih prostorih v hiši.

Upam, da vam bodo predlogi v pomoč.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.